Министерството на правосъдието затвори устата на Даниел Вълчев

23:37, 07 дек 15 / Политика 25 503 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на правосъдието е изработило над 40 проекта за законови и подзаконови нормативни актове. Това става ясно от прессъобщение на министерството, в което са изброени всички текстове, внесени за разглеждане от Министерски съвет. Сред тях има три изцяло нови закона – Закон за физическите лица и мерките за подкрепа, Закон за европейската заповед за защита и Закон за прилагане на мерките за процесуална принуда.

Повод за отчета на министерството са упреците на Даниел Вълчев, че за една година институцията не е внесло нито един законопроект.

"Тези упреци са изцяло неоснователни, фактите недвусмислено сочат, че нормотворческата дейност на МП за последната година е несравнима по своята интензивност с тази на предходните няколко кабинета за същия период", твърдят от министерството.

Общо 12 от проектите за закони вече са приети и влезли в сила. Сред тях е Законът за европейската заповед за защита, изменения в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), промени в Закона за административните нарушения и наказания, за увеличаване на размерите на имуществените санкции на юридически лица, които са се облагодетелствали от престъпна дейност и разширяване на кръга от престъпления, за които се налагат те.

В сила са и внесените промени в Наказателния кодекс (НК), с които се криминализира пътуването с цел подготовка и планиране на терористични актове, както и участието във финансиране, планиране или подготовката на такива актове.

Факт са изменения в НК, с които се разширява обхватът на текстовете, отнасящи се до активния подкуп и търговията с влияние и в случаите, когато облагата е предназначена за трето лице.

Наскоро бе публикуван проектът за промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "Юрист".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама