Върховният съд гледа делото за върнатите дюни край Шабла на Гриша Ганчев

08:00, 08 дек 15 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес ще бъде първото заседание по образуваното във Върховния касационен съд гражданско дело по спор между държавата и "Литекс пропърти” ЕАД за имоти в гр. Шабла. Спорът е дали тези имоти са засегнати от дюнни образувания и са част от крайбрежната плажна ивица. В мотивите на съда пише, че имотите са придобити с договор за замяна от 2005 г., като към момента на замяната са били актувани като частна държавна собственост.

Със заповед на началника на СГКК – гр. Добрич, двата имота са разделени и нанесени в кадастралната карта и регистри на Шабла, като от единия са формирани 5 имота, а от другия – 11. Съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със заповед от 2006 г. на началника на СГКК – гр. Добрич, тези имоти са нанесени с трайно предназначение на територията – горска, и начин на трайно ползване – друг вид дървопроизводителна гора.

Припомняме, че делото бе образувано по искова молба на държавата, представлявана от областния управител на Добрич, срещу „Джитрейд" ЕООД – Ловеч, и „Литекс пропърти" ЕАД – София, които се свързват с предприемача Гриша Ганчев. Намеренията бяха там да се изградят голф-игрища, но към тяхната реализация така и не се пристъпи.

С делото държавата поиска да се обяви нищожността на договор от 3 юни 2005 г. за замяна на два имота - частна държавна собственост, в землището на град Шабла. Те са с площ 75 614 кв.м и 103 246 кв.м. Договорът е сключен между началника на Национално управление по горите като продавач и „Джитрейд" като купувач. С втори иск се настоява да бъде признато, че 16 поземлени имота, образувани при разделяне на двата имота - предмет на договора за замяна, са собственост на държавата. Иска се също „Литекс пропърти" ЕАД да бъде осъдено да предаде владението им.

Окръжният съд в Добрич отсъди „Литекс пропърти“ да върне на държавата 11 имота с обща площ 103 249 квадратни метра. Не бе уважен искът на областния управител, като представител на държавата, за другите пет имота с обща площ 75 616 кв. м.

Варненския апелативен съд обаче реши, че има правно основание да се върне на държавата само един имот с площ 18 498 кв.м, а останалите 84 751 кв. м оставят на Гриша Ганчев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама