Осигуриха помощ за хора в неравностойно положение от пловдивския район "Източен"

16:01, 08 дек 15 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Договор за реализация на спечеления социален проект "Независим живот - район "Източен" подписа днес кметът на пловдивския район "Източен" Николай Чунчуков в Министерството на труда и социалната политика.

Проектът е финансиран по ОП "Развитие на човешките ресурси" и е продължение на услугите по схема "Помощ в дома". Целта е да се предоставят социални услуги на хора в неравностойно положение.

Ще бъде осигурена трудова заетост на 33 души, част от които полагат грижи за свои близки с увреждания.

Стойността на проекта е близо 500 000 лв., като продължителността му е фиксирана на 2 години. Дейностите ще стартират официално от 1 януари 2016 г.

Предвижда се създаване на Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда в район "Източен". Услугите ще бъдат насочени към лица с увреждания и възрастни хора, които са в пълна или частична невъзможност да се самообслужват в къщи. Ще бъде подобрен достъпът им до основни социални и здравни услуги с цел постигане на независимост и социална интеграция.

Чрез Центъра за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна ще се подобри качеството на живот на възрастните и хората с увреждания в района, както и на техните семейства и близки. Разширението на дейността ще включва,както помощ чрез лични асистенти, така и от медицински служители - лекар, мединска сестра, а също психологическа подкрепа и др.

Ще бъде закупен и специален бус, с който нуждаещите се потребители ще бъдат превозвани в рамките на града за осъществяване на различни дейности по тяхното обслужване. Проектът има за цел да осигури развитието на дейностите по обгрижването на лица - потребители сега на проект "Нови алтернативи" и националната програма "Асистенти на хора с увреждания" след тяхното приключване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама