„Кроношпан“ поиска разрешително за нова инсталация в Бургас

19:21, 08 дек 15 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Компанията „Кроношпан“ поиска да й се издаде разрешително за нова „Инсталация за производство на дървесни плоскости“ в Бургас. Вчера фирмата е подала заявление в Изпълнителната агенция по околна среда, което е публикувано в нейния сайт, показа справка на Topnovini.bg.  

От документа става ясно, че на основание чл. 122 „а“, ал. 5 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) е открит обществен достъп до заявлението за издаване на комплексно разрешително на „КРОНОШПАН БЪЛГАРИЯ“ ЕООД, площадка гр. Бургас, включваща линия за производство на плочи от дървесни частици (ПДЧ); линия за производство на плочи от ориентирани дървесни частици (OSB); линия за производство на плочи от дървесни частици средна плътност (MDF)“. Производството на дървесни плоскости включва плочи от ориентирани частици (OSB), плочи от дървесни частици или плочи от дървесни влакна, с производствен капацитет над 600 кубични метра за денонощие.

Документът на практика потвърждава заявеното преди дни от директора на фирмата у нас Николай Банков пред онлайн изданието „Капитал” намерение за отваряне на нов завод в Бургас до 3 години или за разширяване на сегашния. Ако новата линия в Бургас за производство на плочи от дървесни влакна със средна плътност, познати на пазара като MDF плоскости, стане факт, то тя ще е първата по рода си в България.

У нас австрийската компанията работи от 1997 г., когато закупи бившия мебелен комбинат в Бургас. Формалният собственик на "Кроношпан България" е регистрирана в Кипър фирма.

През следващите три години фирмата ще направи една от най-големите индустриални инвестиции в България на стойност 300 млн. лв. Като начало ще бъде изградено ново производство на ПДЧ плоскости за 75 млн. лв. във Велико Търново. Сега дървопреработвателното предприятие в Бургас, което се намира в индустриалната зона на жк „Славейков”, и търновската фабрика имат годишни приходи от 175 млн. лв. и голяма част от продуктите са за износ в региона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама