Панов:Адвокатите винаги са се отличавали с обществена ангажираност и участие в културния живот

07:54, 11 дек 15 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Адвокатската колегия чества своя 115-годишен юбилей в музей „Възраждане и Учредително събрание”. Кметът на Велико Търново Даниел Панов бе сред гостите на тържеството по повод 115-годишния юбилей на адвокатската колегия в старопрестолния град,  отбелязването на Европейския ден адвокатите и Деня за защита на човешките права.

Събитието премина при особено голям интерес, а желаещите да уважат годишнината на юристите запълниха до краен предел залата на музей „Възраждане и Учредително събрание”.

Даниел Панов поздрави адвокатите и ги призова да продължават да бъдат близо до хората, да защитават техните граждански права. „Вие винаги сте се отличавали с обществена ангажираност, участие в културния живот и благодетелстване.

Радвам се, че точно тук, в тази историческа сграда, където са поставени основите на развитието на Третата българска държава, чествате вашия юбилей”, обърна се към правозащитниците Даниел Панов.

По време на тържеството официално бе представена новата книга на Катя Митова - Ганева – писател, историк и общественик. Осемгодишният й труд е озаглавен „Историята на великотърновската адвокатура”. За пръв път бе излъчен и документалният филм „Историята на една достойна гилдия”, дело на режисьора Георги Василев.

Кметът Даниел Панов оцени новия творчески продукт на Катя Митова-Ганева като ценна и необходима придобивка за всеки един великотърновски дом и за всяка адвокатска кантора. „Книгата се чете на един дъх и показва историята на адвокатурата в нашия град в детайли.

Има много интересни факти. От страниците разбрах, че последователят на Стефан Стамболов Марко Тотев е бил забележителен адвокат и професионалист и няма загубено дело. Той отивал на работа с два файтона. В единия пътувал самият той, в другия возил шапката си. Това Марко Тотев правел от уважение към професията”, продължи Даниел Панов.

Той каза още, че много търновски адвокати са били също министри, депутати, висши магистрати, областни управители и кметове. „Радвам се, че тази книга ще има и следващи томове”, завърши кметът на Велико Търново.

115-годишнината от основаването на адвокатската колегия в старата българската столица постави началото на серия от гостувания на водещи държавници. Празникът на правозащитниците бе уважен от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и омбудсмана на Република България Мая Манолова. Двете дами бяха приети от кмета Даниел Панов по-рано през деня.

В старопрестолния град гостуваха председателите на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и на Конституционния съд Борис Велчев.

Само след два дни на посещение във Велико Търново пристига и президентът на Република България Росен Плевнелиев. Държавният глава ще присъства в Националния военен университет „Васил Левски” в съботния ден.

В началото на следващата седмица кметът Даниел Панов ще приеме вицепрезидента на страната Маргарита Попова. По същото време гостува и посланикът на Република Франция Ксавие Лапер дьо Кабан. Той ще уважи откриването на изложба, посветена на творчеството на големия френски график Андре Дьорен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама