Екатерина Михайлова: Парламентът отхвърли гаранцията за независимост на съда

08:16, 11 дек 15 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
При разместването на на текстовете от конституционните промени, които бяха гласувани отпадна гаранцията, че съдии ще избират съдии, което не гарантира тази независимост, която се търси. Това каза в ефира на БТВ бившият зам.-председател на Народното събрание Екатерина Михайлова.

Тя обясни, че оставката на Христо Иванов не е била изненада за нея. Тя била „остра и съвсем логична“, защото бившият правосъден министър не успял да направи това, за което е дошъл.

„Според мен не трябва пленумът за ВСС,  където са и прокурори и съдии и избраните от Народното събрание да предлагат председатели на съдилища, както и кой да е главен прокурор. С това отпадна гаранцията за сигурност в системата“, каза тя.

Михайлова посочи, че гласуването на конституционните промени ще бъде отчетено от Европейския съюз като реформа. „Но ще има и отчетен и негатив. Първо за съотношението в квотите, после за оставката на министъра и не на последно място за всички скандали около съдебната система напоследък“, посочи Михайлова.

Тя обясни, че Реформаторския блок изглежда много нестабилен. Въпреки това реакцията на Радан Кънев била достойна, защото той седял зад съдебната реформа точно толкова, колкото и правосъдния минисртър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама