Московският класически балет представя в Пловдив "Лешникотрошачката"

08:24, 11 дек 15 / Култура 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За първи път в Пловдив гостува звездната трупа на Московския класически балет - името, с което е известен Държавният академичен театър за класически балет.

Световноизвестните артисти ще представи "Лешникотрошачката" на П. И. Чайковски довечера от 19 часа в зала "Колодрума".

Балетната трупа е сформирана през 1966 г. и от тогава е гастролирала в над 200 театъра в повече от 30 страни на пет континента, под художественото ръководство през годините на Игор Моисеев, Владимир Васильов и балетмайстора Наталия Касаткина.

Хореографията на спектакъла, който ще видят пловдивчани, е на В.Вайнонен, Н. Касаткина и В. Василиев. Сценограф е Л. Солодовников, а костюмите са дело на Елизавета Дворкина.

В репертоара на трупата са всичките балети на П. И.Чайковски, "Пепеляшка" и "Ромео и Жулиета" на С. Прокофиев, "Дон Кихот" на Л. Минкус, "Жизел" на А.Адам, "Пролетно тайнство", "Целувката на феята" и "Жар птица" на И. Стравински, "Чудния мандарин" на Б. Барток, "Спартак" на А. Хачатурян, "Сътворението на света" и "Пушкин" на А. Петров - общо около 30 балета, класически и съвременни, в различни стилове.

"Фабрика за балетни звезди" - така често наричат Театъра за класически балет. Именно в него откриват и се изграждат артисти, които впоследствие стават световноизвестни звезди.

Народните артисти на Русия Наталия Касаткина (родена през 1934 г.) и Владимир Василиев (роден през 1937 г.) са начело на Държавния академичен театър за класически балет от 1977 г.

И двамата са завършили Московското хореографско училище. Повече от 20 години са работили в Болшой театър, като в началото на 60-те години на ХХ век са започнали своята кариера на балетмайстори. Касаткина и Василиев първи в Русия създават свой балетен театър, който може да се нарече авторски и експериментален.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама