Първанов: Защо Христо Иванов не каза по-рано, че Борисов е зависим от някого

08:58, 11 дек 15 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Защо преди няколко месеца, когато се постигна този „исторически компромис", тогава Радан Кънев и министърът обявиха, че това е най-значимото нещо в българската политика? Това беше една договорка между реформаторите и ДПС. Защо сега това да е укоримо действие? И защо Христо Иванов не каза, че премиерът е зависим от парламентарната трибуна като министър, а го каза сега? Това каза в ефира на Нова телевизия лидерът на АБВ  Георги Първанов.

Вчера бившият вътрешен министър заяви, че премиерът Бойко Борисов  му е дал ясно да разбере, че нищо няма да се случи в съдебната реформа без одобрението на главния прокурор Сотир Цацаров. Според Първанов обаче няма кой да въздейства на премиера.

Той  посочи, че законопроектът е бил обсъден от всички далеч преди „историческия компромис" . Първанов обясни, че предложението на Иванов - съдиите да бъдат независими, а прокурорите - контролирани е фалшива теза. Според него този контрол от парламента трябва да се премахне.

„Тук очевидно идеята е една парламентарна група да върнат един познат модел на прокуратурата - модела на Татарчев. Тогава прокуратурата беше използвана за политически натиск, за мачкане на опонента, коментира Първанов и допълни, че от Иван Татарчев насам е имало и други такива опити, но е имало и моменти, например по времето на Борис Велчев, когато нещата са били други.

Лидерът на АБВ посочи, че ДПС не е основен фактор за това, което се случва. По думите му „основният фактор е ГЕРБ в тази реформа, в лицето на премиера, на Цветанов, на цялата партия мандатоносител“.

„Христо Иванов беше добър човек, но това не е достатъчно да си министър“, заключи Първанов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама