Методи Андреев притеснен, че може да се установи тиха диктатура на прокуратурата

09:34, 11 дек 15 / Политика 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев изрази притеснението си, че ако съдебната реформа не бъде завършена до законодателно ниво, в България има опасност да се установи тиха диктатура на прокуратурата. Това пък от своя страна ще доведе до момент, в който всеки, който е против реформата „може да бъде ударен по всяко време по всяко нещо“.

Той направи своя коментар пред БТВ само два дни след подадената оставка от правосъдния министър Христо Иванов. Той напусна поста си, след като депутатите гласуваха т.нар. „прокурорска поправка“, която на практика осигурява повече власт във ВСС на главния прокурор.

Андреев подчерта, че реформата вече е започнала, но не се знае дали ще завърши. Това зависи само от едно – дали ще се запази единството на управляващата коалиция. Той изрази недоволството си, че Народното събрание в своето огромно мнозинство гласува точно обратното на това, което беше препоръчала Венецианската комисия за съдебната реформа.

„Тя беше препоръчала бройката на съдиите, избирани пряко от съдии, тук не включваме председателя на ВКС и на ВАС, да бъде повече от парламентарната квота, а обратното - прокурорската квота да има отчетност на прокуратурата. Това, което се случи – стана точно обратното. Венецианската комисия е един авторитетен орган. Това, че българският парламент не го уважи, си е наш проблем. Отдавам го на една лоша коалиционна култура“, заяви Андреев.

Той не подмина и сътресенията в Реформаторския блок след оставката на Христо Иванов. Припомняме, че съпредседателят на коалицията и лидер на ДСБ Радан Кънев обяви, че минава в опозиция и оттегля своята подкрепа към правителството. Заговори се дори за разцепване на реформаторите и излизането им от управлението.

„Ако Реформаторският блок смята да напуска управлението, той трябва да прецизира час по-скоро своята позиция. Говоренето на отделни представители на Реформаторския блок не дава яснота каква е позицията на целия блок. Ако една от двете партии напусне управлението, то е сериозно уязвено. Това е много опасно и за самата ГЕРБ. Ако не се проведат разговори, ГЕРБ може да попадне в капана на останалите парламентарни групи“, каза още Методи Андреев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама