Ректорът на Русенския университет с най-високото отличие на Морската академия в Констанца

09:56, 11 дек 15 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ректорът на Русенския университет, чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, получи най-високото отличие на Военноморска академия „Мирча чел Батран” в Констанца, Румъния - Doctor honoris causa. Почетното звание му бе присъдено в израз на признателност за постигнатите високи резултати при взаимодействието между румънската военноморска академия и Русенския университет.

Контраадмирал проф. д-р Вергил Кицак, ректор на Военноморската академия, връчи почетен плакет и удостои със почетното отличие чл.-кор. проф. Христо Белоев.

Тържеството бе водено от заместник-ректора на Военноморската академия в Констанца, капитан I ранг доц. д-р Октавиан Тарабуца и на него присъства цялото ръководство на академията, преподаватели, офицери, курсанти и студенти, както и представители на Русенския университет.

Деканът на инженерния факултет, проф. д-р Василе Добреф, представи LAUDACIO –биографични данни и научни постижения на чл.-кор. проф. Христо Белоев, както и заслугите му за съвместните дейности между Морската академия и Русенския университет, а решението за удостояването прочете проф. д-р Андриан Михей, председател на Сената на Военноморска академия „Мирча чел Батран”.

В своето обръщение към домакините чл.-кор. проф. Христо Белоев благодари за високата чест и изтъкна факта, че двете висши училища си взаимодействат успешно през последните години на базата на договор за двустранно сътрудничество от 2010 г. Обмен на преподаватели и студенти, общи проекти, участие в научни конференции и чествания, сътрудничество в редица направления, са част от реализираните дейности. „Уверявам ви, че присъждането на почетното звание DHC ме задължава да насърчавам колегите и студентите от моя университет и да действам още по-активно за създаване на оптимални условия за съвместната ни дейност“, каза в приветствието си ректорът на Русенския университет.

Проф. д-р Никола Михайлов поздрави чл.-кор. проф. Христо Белоев с високото отличие от името на академичната общност на Русенския университет и му връчи поздравителен адрес от проф. д-р Борислав Ангелов, председател на Общото събрание.

Церемонията по присъждането на почетното звание на чл.-кор. проф. Христо Белоев завърши с изпълнението на академичния химн от духовия оркестър и хора на Военноморската академия в Констанца.

Военноморската академия „Мирча чел Батран” е най-старото висше техническо учебно заведение в Румъния, създадено през 1872 година. На 17 ноември академичната общност на академията отбеляза 143 години от основаването й. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама