РИО - Добрич ще прикани директорите да освобождават учителите-пенсионери

09:57, 11 дек 15 25 2895 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Учителите в пенсионна възраст в училищата в област Добрич са 26, а тези, които са придобили право на пенсия са 31. Така общият брой на пенсионерите, които продължават да преподават, е 57, съобщи за Topnovini.bg началникът на Регионалния инспекторат по образование д-р Христо Боев.

Според него, основната причина да има пенсионери в училищата е нежеланието на директорите да ги освободят. В същото време педагози, които не могат да си намерят работа, се препитават като работници на бензиностанции, продавачи на вестници или чорапи.

На предстоящата среща с директорите на училища, която ще се проведе на 16 и 17 декември д-р Боев ще постави въпроса с учителите-пенсионери. „Няма никаква причина тези хора да не бъдат освободени“, коментира той.

И допълни, че обмисля идея чрез сайта на инспектората да се създаде база данни за безработни учители или такива, които работят в друга сфера, но желаят да се реализират по специалността си. Там педагозите ще могат сами да се регистрират. Така директорите ще разполагат с адекватна информация какви учители си търсят работа.

Припомняме, че предстои да бъдат освободени и седем директори на училища в Добричка област, които навършват пенсионна възраст, като трима вече са получили предизвестията си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама