Парламентът избира заместник на Мая Манолова сред пет кандидатури

10:24, 11 дек 15 / Политика 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Омбудсманът Мая Манолова внесе в деловодството на Народното събрание пет кандидатури за свой заместник, като от тях парламентът ще трябва да избере един, предаде репортер на София Topnovini.bg.

„Петимата са ми предложени от неправителствени организации, отговорят на изискванията по закон и имат опит в защитата на човешките права“, заяви Манолова.

Тя е убедена, че трябва да има избор за заместник-омбудсман, а не просто назначение, подпечатано в пленарна зала.

„Според мен избор означава състезание. По тази причина съм внесла петте кандидатури. Очаквам парламентът да организира публична процедура по тяхното изслушване“, каза още омбудсманът.

Първоначално номинациите били девет, но Манолова ги е отсяла почти на половина, след като се е срещнала с всички кандидати.

Сред номинираните е и бившият министър на правосъдието Диана Ковачева. Тя беше част от първия кабинет на Бойко Борисов. Кандидатурата е издигната от асоциацията, в която тя отдавна работи - "Прозрачност без граници".

Останалите номинации са на депутата в 40-ото Народно събрание от НДСВ Деница Димитрова, настоящия заместник-омбудсман Хюсеин Исмаил, регионалния координатор на Фондация "Партньори – България" Айсун Авджиев и Анжелика Цокова – председател на Гражданско движение "ДНЕС".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама