Вечер за Сергей Есенин събра почитатели на руската поезия в Русенската библиотека

10:42, 11 дек 15 / Култура 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В зала „Изкуство“ на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се събраха ценителите на руската поезия на един от най-стойностните и представители Сергей Есенин, съобщават от културната институция. Вечерта премина под надслов „Поэтическое сердце России“.  Поетическият празник се организира по инициатива на Сдружение  „Приятели на Русия „Александър Невски“ - клон Русе, в партньорство с Библиотеката. 

Събитието, посветено на 120-годишнината от рождението на Сергей Есенин, уважиха Н. Пр. Татяна Грушко, Генерален консул на Руската федерация в Русе и зам.-областният управител Явор Янчев. Той прочете поздравителен адрес от името на областния управител доц. д-р Стефко Бурджиев до организаторите, в който се дава висока оценка на инициативата, като събитие с принос в културния живот на Русе и областта.

Нов ракурс към творческата съдба на един от най-лиричните и обичани руски и съветски поети направи в своето слово Екатерина Трифонова от Сдружение „Приятели на Русия „Александър Невски“ - клон Русе, която ангажира присъстващите с интересни епизоди от живота  на поета. 

Водещ на вечерта беше русенската журналистка, поетеса и преводачка  Нели Пигулева, завършила Литературния институт „М.Горки” в Москва. Тя прочете свои преводи на Есенин и направи интересни препратки към неостаряващата младост в неговите стихове. 

В края на събитието имаше прожекция на кратък биографичен филм за Есенин и в залата прозвуча неговият глас. Многобройните почитатели и ценители на поезията му имаха възможност да видят изложба с поетическите му книги на руски и български език, както и репродукции на фотоси, върху които са запечатани мигове от неговия живот. 

Вечерта на Есенин в Русе ще се запомни с големия интерес от страна на младото поколение русенци, тъй като в зала „Изкуство”, освен приятели, читатели и почитатели на изящното слово, специално за събитието бяха дошли много ученици от СОУ по европейски езици „Св. Константин Кирил-Философ” и МГ „Баба Тонка“, отбелязват организаторите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама