Плевнелиев: Далеч сме от стандартите за справедлив съд

11:17, 11 дек 15 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Все още, за съжаление, сме далеч от стандартите за справедлив съд. Правова държава означава независим съд. Няколко правителства идваха, за да правят реформа, но тя така и не се случи. Това каза в Съдебната палата президентът Росен Плевнелиев на церемонията по повод 135-годишната от създаването на Върховния касационен съд.

"Българските политици са длъжници на всеки честен магистрат. Повече от две десетилетия се пишат стратегии, а междувременно достигнахме най-ниската точка на доверие в съдебната система И днес, когато парламентът гласува промените в конституцията, виждаме същото - цената на историческия компромис се оказва именно независимостта на съда. ", допълни президентът.

Той посочи, че съдебната система зависи от действията на всеки един магистрат и е следствие на усилията на всеки юрист.

"Не можем да не признаем, че една от най-важните промени за начина на избиране на колегиите във ВСС, не се осъществи по желания начин", заяви Плевнелиев и допълни, че очаква реформата да не приключи дотук.

Президентът се обърна към върховните съдии, като им пожела да носят с чест белия съдийски шал и да се борят за справедливостта и независимостта, които той символизира. Плевнелиев заяви, че създаването на Върховния касационен съд е едно от най-големите постижения на правовата система у нас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама