Гроздан Караджов сдаде официално председателството на транспортната комисия

11:41, 11 дек 15 / Политика 25 225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Официално депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов сдаде председателското място в Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения към Народното събрание, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев (ГЕРБ) обяви, че е постъпило в деловодството на парламента искане от страна на народния представител за оттегляне от поста и то ще бъде уважено. Главчев цитира правилникът за дейността на НС, според който отнемането на председателство в комисия не се нуждае от гласуване или обсъждане, а само се съобщава.

До ситуацията се стигна след оставката на правосъдния министър Христо Иванов и последвалото оттегляне на подкрепата към правителството на председателя на ДСБ Радан Кънев. Причината е приетите на второ четене поправки в Конституцията, добили популярност като „прокурорската поправка“. 

Депутатите приеха Висшият съдебен съвет (ВСС) да бъде разделен на две квоти – съдийска и прокурорска. Те не могат да вземат самостоятелно кадрови решения, а това да върши общият състав на ВСС, както е в момента. „Прокурорската поправка“ ревизира квотите за избор на членове в двете колегии така, че прокурорите да могат да доминират в прокурорската колегия, като в същото време се ограничи независимостта на съдийската колегия.

Минути след тези събития Гроздан Караджов обяви от профила си във "Фейсбук", че оттегля подкрепата си за правителството и подава оставка като председател на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. Той обяви, че ще продължи да изпълнява задълженията си на депутат от опозицията. Според него хората искат истинска съдебна реформа, а не фасадни действия, като посочи, че им е писнало от задкулисни договорки и безпринципни ходове.

На сайта на парламента все още не е коригирана промяната и Гроздан Караджов продължава да бъде изписван като председател. Все още не е ясно кой депутат и от коя парламентарна група ще поеме ръководния пост. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама