НАП-Търговище: До 15 декември могат да се правят промени в авансовия корпоративен данък без лихви

12:50, 11 дек 15 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До 15-ти декември се внася последната месечна или тримесечна авансова вноска за корпоративен данък, припомниха от офиса на НАП в Търговище. Това е последният срок, в който фирмите имат възможност да направят корекция на декларираните от тях авансови вноски за 2015 година, за да не надвнесат ненужно данък или за да не плащат лихви към НАП при определени несъответствия на вноските.

Често в практиката прогнозираните авансови вноски за корпоративен данък се оказват доста по-високи или по-ниски от дължимия годишен налог. Това може да доведе до начисляване на лихви от страна на приходната агенция или пък до нужда от възстановяване на данък, съпроводено с данъчни ревизии или проверки.

За да не се стигне до там предприятията могат сами да намаляват или увеличават своите авансови вноски през годината, когато смятат, че те ще се различават значително от дължимия годишен корпоративен данък. Намалението, съответно увеличението на авансовите вноски се ползва след подаването на декларация за промени.

Не всички предприятия са задължени да правят авансови вноски, отбелязват от данъчното. От там припомнят, че месечни авансови вноски правят данъчно задължените лица, чиито нетни приходи от продажби от предходната година надхвърлят 3 000 000 лева, а всички останали данъчно задължени лица правят тримесечни авансови вноски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама