Площадка за строителни отпадъци в Пловдив се превърна в 7-декаров парк

13:10, 11 дек 15 25 232 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 7 декара е площта на новия парк на ул. "Богомил" в Пловдив, който днес бе официално открит от кмета Иван Тотев и районния кмет Николай Чунчуков.

Детски съоръжения, над 100 дървета, райграс, цветя, осветление, капково напояване, алеи и пейки промениха облика на пространството, което доскоро бе площадка за строителни отпадъци.

Проектът е изпълнен с европейско финансиране по ОП "Регионално развитие", мярка "Зелена среда", и е първият "резервен" след Цар-Симеоновата градиа. Община Пловдив успя да допълни финансирането към централния пловдивски парк и да освободи 1.4 млн. лв., обясни кметът Тоткев. Той припомни, че от бюджета на Пловдив за Цар-Симеоновата градина бяха отделени едва 1.2 млн. лв., а всички останали средства са от европейско финансиране.

Условието за получаване на допълнителните средства за зелена градска среда бе в 50-дневен срок да бъде получен Акт 15 за обекта и да бъдат направени всички плащания към фирмата изпълнител "Запрянови". След като това се случи, паркът на "Богомил" вече е успешно изпълнен проект. Стойността му е 450 хил. лв.

Паркът е част от зоната "Гладно поле", която според интегрирания план за градско развитие е с перспектива да се превърне във вторичен градски център.

"С оформянето на паркове в общински пространства между жилищни сгради целим да минимизираме гъстотата на застрояване в централната градска част и да мотивираме повече хора да инвестират в по-отдалечени от центъра зони. Тази политика ще продължи и през следващите години, няма да продаваме такива терени за застрояване, а ще ги ползваме за озеленяване", поясни Тотев.

Подобен парк през 2016 г. ще бъде изграден и на мястото на бившата Гарнизонна фурна в район "Западен". Наскоро този имот бе даден на Община Пловдив от Министерството на отбраната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама