Екип на Регионалната библиотека в Шумен мина по стъпките на Чудомир в Турция

13:12, 11 дек 15 / Култура 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Екип на Шуменската регионална библиотека мина по стъпките на Чудомир в Истанбул, Ялова, Бурса, Мудания и Одрин, съобщавата от културната институция.

Пътуването е осъществено в рамките на проект „Литературни пътеки – места на паметта. Образование и туризъм”, защитен от Шуменската регионална библиотека по програма „Публики” на Национален фонд „Култура”. В експедицията се включиха и проектни партньори на библиотеката от Литературно-художествен музей „Чудомир” и Фондация „Чудомир” в Казанлък и ШУ „Еп. К. Преславски”.

Сред посетените забележителности са Румели хисаръ, Истанбулският университет, църквата „Св. Ирина”, Робърт колеж, Археологическият музей и крепостта Йедикуле в Истанбул; лятната резиденция на Ататюрк в Ялова; историческият комплекс „Мурадие” с гробниците на султани и принцове и на дъщерята на цар Иван-Александър Кера Тамара. Това са само част от местата, които през 1932 г. посещава ръководената от проф. Богдан Филов делегация, командирована от българското просветно министерство, за да се запознае с образователната система на младата турска република. В състава на делегацията е и известният български писател и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир, тогава гимназиален учител в Казанлък. Местата, които посещава по време на двуседмичната обиколка в Турция, и своите впечатления авторът описва в бележник със записки от пътуването, със скици и шаржове; в доклад, изнесен пред учителския колектив на Казанлъшкото педагогическо училище като своеобразен отчет на пътуването; в текстове върху картичките, които изпраща от Турция; чрез фотографии и акварела „Пейзаж от Цариград” и редица други документи, съставящи творческото наследство на Чудомир, вдъхновено от това му пътуване.

Участниците в литературното пътешествие през 2015 г. проучиха и документираха „Чудомировите” места и като реални места на историческата и културната памет с оглед представянето им в литературен маршрут по творческото наследство, което авторът създава по време и след пътуването си през 1932-ра. Събраните материали и направените проучвания Шуменската регионална библиотека ще представи във фотографска и виртуална изложба и в пътеводител – гид по Чудомировите литературни пътеки.

Наред с проучванията за целите на литературния маршрут при работното си пътуване в Турция проектният екип представи в Дом на Българската Екзархия в Истанбул и в Градски музей – Бурса изложба с акварели на Чудомир, театрално-сценични прочити по творби на автора в изпълнение на актьора Георги Атанасов, както и сборника с материали от Националната юбилейна конференция „Чудомир и нашето съвремие”, проведена през настоящата година по повод 125-та годишнина от рождението на автора.

Резултат от осъществените до момента проектни дейности са и установените от Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” контакти с представители на турската културна общественост и институции; контакти, които са основа за бъдещо ползотворно сътрудничество и съвместни дейности в сферата на културата. От литературното пътуване в Република Турция шуменската библиотека се завръща с установени партньорски контакти с Градския музей в Бурса и с проф. Хюсеин Мевсим, преподавател в Анкарския университет и един от изследователите на Чудомир извън България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама