Полицейски постове следят за сигурността пред бургаските училища

13:18, 11 дек 15 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За увеличаване на безопасността по пътищата през настъпващия есенно-зимен период сектор „Пътна полиция” - Бургас е поставила специални постове в близост до бургаските учебни заведения, които да ограничат евентуалните рискови ситуации, възникващи при шофиране с несъобразена скорост и невнимание от страна на подрастващите, съобщават от ОД на МВР в морския град.

При застъпването на първа учебна смяна и приключването на втора учебна смяна /и двете в тъмната част от денонощието/ присъствието на пътните полицаи в районите край бургаските училища ще бъде повече от належащо.

Подобни постове са разположени и около рисковите пешеходни пътеки, с цел регулирането пределната скорост при управлението на МПС, както и заостряне бдителността на пресичащите и водачите на МПС.

Броят на тежките пътни катастрофи, при които множество хора загиват или остават инвалиди за цял живот, се увеличава лавинообразно в началото на есенно-зимния сезон, сочат полицейските статистики. Причина за това е намаляването на светлата част на денонощието, при запазване на високата интензивност на пътно движение във вечерните часове. Паралелно с това в много от населените места липсва или е недостатъчно уличното осветление, включително и на най-уязвимите участъци, като пешеходни преходи и кръстовища.

Голяма част от МПС са с неизправни и нерегулирани светлини. Самите участници в движението в много случаи са самонадеяни и без да познават достатъчно пътното трасе, подценяват рисковите фактори и шофират с повишена скорост.

Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през есенно-зимния период са възрастните пешеходци. Мъжете и жените на възраст над 60 години са участници в движението от най-рискова група, тъй като при тях често се получава пресичане на платното без изчакване на приближаващите автомобили. Друга рискова група са подрастващите, които не обръщат внимание на натоварения пътен трафик, както и на възможните опасности, които ги дебнат по пътищата. Ето защо сигурността на децата на пътното платно зависи най-вече от възрастните.

В тази връзка от сектор „Пътна полиция” - Бургас съветват : видите ли деца на / или край пътя задължително намалете скоростта или дори спрете за да се избегне опасна ситуация. Заобикаляйте възможно по-отдалеч и с минимална скорост спрели на спирки автобуси и тролейбуси, от които слизат и се качват пътници. Същото се отнася и за заобикалянето на деца или юноши на велосипеди и мотопеди - те винаги внезапно могат да се отклонят пред автомобила ви.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама