Близо 19 хиляди са направили справка за здравноосигурителния си статус в НАП Шумен

14:19, 11 дек 15 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо19 хиляди лица са направили справка за изясняване на здравноосигурителния си статус за периода от началото на 2015г. до момента  в офис Шумен на ТД на НАП Варна, съобщават от институцията.

За първите 10 дена на месец декември 2015г. посетилите по този повод е близо 500.  От началото на годината в офис Шумен са подадени близо 200 заявления за напускане на страната, което означава, че тези лица се изключват от здравноосигурителната система. За да не заплащат здравноосигурителни вноски у нас, сънародниците ни, живеещи в чужбина, трябва да са престояли в странство поне 183 дни през една календарна година и да подадат заявление в офиса на НАП по постоянен адрес-лично, с пълномощник, или с обратна разписка.

Хората с прекъснати здравноосигурителни права ще могат да ги възстановяват двойно по-евтино до 23 декември. След влизането в сила на промените в Закона за здравното осигуряване, здравните права ще се възстановяват при условие, че се заплатят всички дължими вноски за последните 5 години, а не както е сега – три години.

Така например ако човек, който сам внася вноските си за здраве и е с прекъснати здравноосигурителни права, е пожелал през август 2015 г. да ги възстанови, е трябвало да плати всички дължими осигурителни вноски за периода от 1 юли 2012 г. – 30 юни 2015 г.

В случай, че същият човек пожелае да възстанови здравноосигурителните си права през февруари 2016 г., ще трябва да плати вноските за периода от 1 юни 2011 г. – 31 декември 2015 г.

От НАП обръщат внимание, че когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя или на друго лице, невнасянето на осигурителни вноски не лишава осигуреното лице от осигурителни права.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама