Създават консултативен съвет по култура в Община Шумен

14:32, 11 дек 15 / Култура 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Консултативен съвет по култура ще бъде сформиран и ще подпомага работата на общинската администрация в сферата на културата, това обяви днес зам.-кметът по култура на община Шумен Найден Косев на заседанието на постоянната комисия по култура, просвета и образование.

Представители на професионалните гилдии на писатели, музиканти, художници и др. ще обсъждат в по широк кръг предложенията за провеждане на културни инициативи, изграждане на паметници и др.

„Съветът ще трябва да обедини всичките концепции и да разработи обща експертна идея. Първото работно съвещание ще бъде в посока културния афиш на общината за годината и преди бюджетът да бъде разпределен по дейност”, посочи Косев.

По думите му анализ на предходните години показва, че е имало залитване в посока на количествените измерения на културните продукти, които се предлагат.

„За в бъдеще ще трябва да има промяна в посока на това как да възпитаваме и да си изградим културна база в публиката”, допълни Косев.

Според проф. Добрин Добрев няма как разходите в тази сфера да се увеличат, но пък може да се редуцира броят на инициативите, а в същото време те да са по-стойностни.

Консултативният съвет по култура трябва да бъде изграден до средата на януари. Все още не са ясни броят на членовете му, както и каква ще е квотата на различните гилдии в състава му.

На днешното си заседание, което се проведе в драматично-кукления театър, комисията по култура подкрепи докладната записка от председателя на читалище „Стилиян Чилингиров” Нина Бояджиева за отпускането на 11 600 лв. за Градския духов оркестър „Михаил Биков” от общинския бюджет.

Съставът има нужда от нови инструменти и за закупуването на 3 тромпета и една туба са нужни 3 600 лв.

За връхни палта на оркестрантите пък трябват още 8 000 лв.

Комисията по култура към шуменския общински съвет всеки месец ще провежда заседанията си на различно място, в културните институти в общината, обяви днес председателят й Венцислав Венков. Според него така съветниците по-лесно ще навлязат в проблемите, свързани с развитието на културата в общината. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама