Три варианта за магистрала Русе - Велико Търново ще бъдат обсъдени от ресорна комисия

14:36, 11 дек 15 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 11.12.2015 г., от 10:00 ч. в Зала 1 на Областна администрация – Русе под председателството на Явор Янчев – заместник областен управител на Област Русе, се състоя планираното за годината заседание на Областния съвет за развитие на Област Русе. Информация за срещата представя прес центърът на домакините от Областна администрация. 

В рамките  на заседанието е било обсъдено предложението за включване на цялата Област Русе в обхвата на Целенасочената инвестиционна програма за подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони. Отправените в тази връзка коментари са касаели липсата на модерна инфраструктура, както и необходимостта от осигуряване на по-лесен достъп до инвестиции на бизнеса.

На следващо място, представителите на общините в Област Русе са докладвали техни предложения за проектни намерения, които да бъдат включени в Целенасочената инвестиционна програма за подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони. Преобладаващият брой проектни предложения са насочени към подобряване на транспортната свързаност и рехабилитация на пътната мрежа. Други касаят подобряването на базата в учебните заведения с цел осигуряване на сигурност за децата. 

Съществен елемент от дневния ред на заседанието е било приемането на Финална оценка за въздействието на Областната стратегия за развитие на социалните услуги в Област Русе 2010 – 2015, както и одобряване на предложения проект на Областната стратегия за развитие на социалните услуги в Област Русе 2016 – 2020.

По време на заседанието на Областния съвет за развитие е станало ясно, че Област Русе е единствената област, която успешно е осъществила процеса на деинституционализация на деца, като към настоящия момент в Област Русе не съществува нито една институция за деца.

Не на последно място, е бил проведен избор на представители на общините от Област Русе в Регионалния съвет за развитие на Северен Централен район. 

След гласуване са били приети следните решения:

Областният съвет за развитие одобрява предложението за включване на цялата Област Русе в обхвата на Целенасочената инвестиционна програма за подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони. В срок до 17 декември 2015 г. Областният управител да изпрати предложението до Министъра на регионалното развитие и благоустройството, ведно с препис от решението;

На основание чл.22, ал.4, т.2 от Закона за регионалното развитие, Областният съвет за развитие на Област Русе съгласува проектните предложения на общините в Област Русе за включване в Целенасочената инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България,  Родопите, Странджа, погранични, планински и полупланински слабо развити райони. Проектите имат ключова роля за икономическото развитие на съответната община и ще допринесат съществено за преодоляване на съществуващите проблеми. Списъкът с проекти да се изпрати на Министъра на регионалното развитие и благоустройството, ведно с препис от решението в срок до 17 декември 2015 г.;

Областният съвет за развитие приема Финалната оценка на въздействието на Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Русе 2010-2015 г.;

Областният съвет за развитие одобрява Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Русе 2016-2020 г. и Областният съвет за развитие определя следните представители на общините в Регионалния съвет за развитие на Северен централен район: Пламен Стоилов – кмет на Община Русе; Божидар Борисов – кмет на Община Две могили и Димитър Славов – кмет на Община Бяла.

В края на заседанието са били оформени следните предложения за обсъждане на следващо заседание, а именно:

Предложените три варианта на трасе на магистралния път Русе – Велико Търново да се разгледат от допълнително сформирана широко експертна комисия за изразяване на мнение по отношение избора на вариант; Да се представи готовността за реагиране при бедствия на територията на водоеми, свлачищни обекти и др. подобни в кризисна ситуация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама