Наградиха най-добрите фермери в Бургаско (снимки)

14:42, 11 дек 15 / Любопитно 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На официална церемония днес бяха обявени победителите в традиционния конкурс Най-добър фермер – животновъд за 2015 година на Бургаска област. Тази година той се провежда за четвърти пореден път. Организатор на мероприятието бе Областната експертна комисия по животновъдство. Целта на този конкурс са да се подкрепят добрите идеи и проекти, да се покаже, че сред бургаските животновъди има такива, които си заслужава да бъдат следвани. Наградите целят да стимулират и отличат най-добрите практики в съответната област, да популяризират сред обществеността най-талантливите и способни фермери, тяхната дейност и успехи в родното животновъдство.

Общо 27 фермери са били номинирани в конкурса, като номинациите са направени от Общинските служби по земеделие, Областна дирекция по безопасност на храните и т. н.

Областната експертна комисия по животновъдство в Бургас е посетила 15 ферми, от които на трима говедовъди, деветима овцевъди и на трима пчелари. Комисията е обособила три приз категории – за най-добър говедовъд, най-добър овцевъд и най-добър пчелар. За тази традиционна награда се връчва статуетка бик, тъй като той е символ на стабилност и устойчивост.  

За втора година бе присъдена поощрителната награда „Ново начало” , която представлява статуетка на богинята Фортуна. За първи път се връчва и една нетрадиционна награда, която се нарича „Аборигенна порода фермер”, наградата за нея е птицата Феникс.

Вангел Лолов грабна приза Най-добър говедовъд. Той е на 49 години от село Екзарх Антимово.

34-годиншният Тодор Христов стана Най-добрият овцевъд.Той отглежда 550 овце и 70 крави в село Проход. През 2012 година Тодор спечели приза за Най-проспериращ млад животновъд.

Наградата за Най-добър пчелар отиде при Павлина Кесенджиева.

Христо Николов, 59 години, взе приза „Аборигенна порода фермер”. Той е собственик на ферма за сиво говедо в село Близнак.

Поощрителният приз „Ново начало” грабна 23-годишната Ваня Едревa, която е собственик на говедовъдна ферма с 56 говеда в село Факия. От 19 годишна тя е снаха в семейство с дългогодишни животновъдни традиции.

„Всички тези фермери са напредничави, те са еталон, техните животни са под селекционен контрол и са най-добрите. За тях животновъдството е съдба и начин на живот”, каза директорът на Областната дирекция „Земеделие” Бургас Лидия Станкова.

Критериите, по които кандидатите са номинирани бяха: вид и брой на отглежданите животни,  образование, завършени курсове в областта на земеделието, участие с проекти по различни мерки от Програмата за развитие на селските райони или други програми, участие в сдружения, асоциации на земеделски производители, развъдни асоциации, местоположение на стопанството-населено място, община, регистрация по Наредба 3, средна продуктивност на фермата, сградов фонд и оборудване.

На официалната церемония по връчването на наградите специален гост бе зам.-министърът на земеделието д-р Цветан Димитров. На мероприятието присъстваха и множество фермери от Бургаска област.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама