Томислав Дончев за новия бюджет на общините: Без строителни безумия и крави по стадионите

14:58, 11 дек 15 / Политика 25 630 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Една добра новини и няколко сериозни предупреждения отправи вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев към представители на местната власт на форума „Общините през програмен период 2014 – 2020“. Добрата новина е, че бюджетът им за следващия програмен период няма да бъде по-малък от досегашния – 16,5 млрд. лв. Системата за контрол обаче няма да става по-толерантна, подчерта Томислав Дончев.

„Все повече екипите на министерствата ще обръщат внимание на качеството на проектите, смисълът и ползата от инвестицията. Ако някой е построил басейн, който стои празен, това е лоша инвестиция. Или някой е присвоил финансирането, или просто няма никаква полза от него. Той няма никаква добавена стойност. Има и няколко стадиона, които ме притесняват. Имайте предвид, че ако следващата година дойдат проверяващи и видят някоя крава на стадиона, вие ще сте отговорни – одобрилите и изпълнилите проекта“, предупреди Дончев.

Той подчерта пред представителите на местната власт, че Европейската комисия (ЕК) настоява за създаването на органи за централизирано управление. Дончев беше категоричен, че колкото по-бързо страната ни даде сигнал, че работи по този въпрос, толкова по-добре.

„Цялата кохезионна политика в момента е под натиск. На фона на политическите кризи, които имаме в Европа, България не трябва да излъчва лоши сигнали. Напълно е възможно да се стигне до отварянето на годишната финансова рамка на европейския бюджет. Един безумен обект, ако се допусне да бъде разрешен и да се разисква в медиите, той много бързо ще стигне и до Европа. Едно строително безумие, повтарям дори само едно, би могло да нанесе изключително голяма вреда“, предупреди Дончев.

Той обобщи и някои от резултатите за изтичащия програмен период като обясни, че 94% са брутните плащания по всички оперативни програми до момента.

„За първия програмен период, ако достигнем плащания от 95%, би било постижение. За стария период общините са подали 4584 проекта, 2677 са одобрени и са изпълнени или се изпълняват от оперативните програми. Имаме сключени договори за 5,7 млн. лв., от които 4,7 млн. лв. са платени и има още да се плащат", каза още Томислав Дончев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама