Общинският съвет в Ген. Тошево подкрепи протестиращи срещу състоянието на републикански път

15:25, 11 дек 15 25 233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С приета единодушно декларация Общински съвет в Генерал Тошево категорично заявява своята подкрепа за исканията на жителите на селата Сираково, Сърнено, Калина, Великово, Горица, Преселенци и Спасово, които в началото на декември излязоха на протест заради лош път. Те настояват за пълна рехабилитация на републикански път III 9701 Добрич–Победа–Методиево–Преселенци–Сърнено.

Местният парламент заявява, че ще използва всички законови механизми и ще настоява пред отговорните държавни институции за включване на републиканския път Добрич–Победа–Методиево–Преселенци–Сърнено в програмата на Агенция „Пътна инфраструктура” за 2016 година за цялостна рехабилитация. Иска се също да се заложат средства от републиканския бюджет за  следващата финансова година, с които да се обезпечат пътно-строителните дейности по отсечката, включително поставяне на вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка.

Общинският съвет подчертава, че пътят е от значение за извозването на хилядите тонове селскостопанска продукция до пристанищата във Варна и Балчик, както и до областния и общински център. Акцентира се и на това, че селата, които обслужва, са в непосредствена близост до Северното Черноморие, поради което в района има тенденция да се масово да се заселват английски и руски граждани. „Считаме, че е повече от необходимо в райони с туристически потенциал пътната инфраструктура да покрива средните европейски стандарти“, се посочва още в декларацията.

Предвид отдалечеността на региона, както и типичните за Добруджа природни и метеорологични характеристики, от жизнена полза за местните жители е пряката и бърза връзка при възникнала спешна необходимост с Генерал Тошево, Добрич и Варна. 3атова местните парламентаристи ще инициират подписка за социалните последици от липсата на „проходим път”.

Паралелно с това се настоява и за основен ремонт на републикански път Спасово-Сърнено-Белгун, който е най-пряката връзка на селата в източната част на община Генерал Тошево с община Каварна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама