Даниела Везиева: Един данък няма да направи храненето на българина по-здравословно (снимки)

15:28, 11 дек 15 25 667 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Данък вредни храни няма да направи храненето по-здравословно. Ако само налагането на данъци ни превъзпитава, то това означава, че ние като общество не сме дорасли да се саморегулираме." Това заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева при официалното откриване на бизнес конференцията "БГ храна – предизвикателства и възможности", която се провежда в Международен панаир - Пловдив днес.

По думите й предстои анализ и преценка на цялостното въздействие на данъка.

"Без да имаме тези данни, няма как да въведем мярката, защото тя не е свързана само със здравето на хората, но и с бизнес средата като цяло", коментира Везиева.

Тя се обърна към всички родители с молба да бъдат по-целеустремени при възпитанието на децата си по отношение на здравословното хранене.

"Наше задължение е да ги научим кое е полезно и кое не. А и самите ние трябва да проявяваме по-голяма загриженост към това, което слагаме на масата си", коментира тя.

Даниела Везиева изтъкна, че българите имат дългогодишна традиция в храненето. "Ние сме хора, които уважават храната и имат особен привкус към нея. Това обаче не значи,  че трябва да отиваме от една крайност в друга. Ако само налагането на данъци ни превъзпитава, то това означава, че ние като общество не сме дорасли да се саморегулираме. Не може да сложим всичко в една опаковка и да кажем – това е вредно, а това не", категорична бе зам.-министър Везиева.

Форумът се организира от Асоциация "БГ храна" под патронажа на Министерството на икономиката и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

По време на конференцията ще бъдат обсъдени теми, свързани с данък "вредни храни"; развитие на фермерските пазари у нас; възможности за кулинарен туризъм в страната; финансиране на участието в изложения в страната; стандартите за храни и потребителското доверие; ролята на сравнителните тестове на храни и др.

В рамките на форума се организира и изложение на традиционни за българската трапеза продукти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама