Цацаров: "Яневагейт" е елемент от сценарий, който съм чел (допълнена)

16:12, 11 дек 15 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Като "елемент от сценария” определи главният прокурор Сотир Цацаров изтеклите в публичното пространство разговори между бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева и колежката й Румяна Ченалова. Обвинител №1 обаче не разкри кои според него са "сценаристите", нито пък приведе доказателства в подкрепа на тезата си.

С уточнението, че не е подозрителен, главният прокурор загатна: "Приемете, че съм го чел тоя сценарий. Не е случайно времето, не е случайно мястото, от където излизат всички тези записи, сигурно ще излизат и още”.

Сотир Цацаров акцентира на това, че в изтеклите аудиозаписи има един човек, който говори доста напрегнато, и един, който говори предпазливо, но настоятелно подтиква разговора.

"Ако някой си мисли, че получаването на данни по системата Viber е толкова лесно, колкото пише един сайт, който публикува въпросните записи (bivol.bg), да ви кажа, че не е така. Това не е оправдание дали ще ги поискаме или няма да ги поискаме. Има процедура за изискване на трафичните данни”, обясни главният прокурор.

В отговор от сайта "Бивол" публикуваха във фейсбук писмото, което са получили от [email protected] на 9 ноември 2015, по-малко от час след като са изпратили запитване за информация през формуляра в сайта на Viber.

"Нещата са конкретни, ясни и прости. Трябва да се изпрати по мейла копие от официален документ, издаден от прокуратурата (subpoena), в който да е посочен номерът и периодът, за който се искат данните. Обяснено е какви данни могат да се предоставят и колко струва това", резюмират съдържанието на писмото от сайта "Бивол". 

"Толкова ли е трудно да се изготви запитване за информация, да се преведе на английски и да се прати на Viber? Ако прокуратурата не може или не знае как, или няма пари, предлагаме да съдействаме любезно. Ще им преведем всичко най-професионално, ще го пратим и ще го платим. Няма да е за сефте. За проверката на френския безработен Иван Данов прокурор Бецова поиска ние да преведем на френски документите от френската Служба по заетостта. Платихме, преведохме ги и тя ги приложи към досието. Значи може", категорични са журналистите от "Бивол".

На изтеклите записи по казуса "Яневагейт" засега е назначена техническа експертиза, която е възложена на експерт извън системата на държавните структури. Тя трябва да установи дали записите са манипулирани, както и какво е средството, с което са правени. "Аз мисля, че тази експертиза ще бъде изготвена скоро и ние няма да скрием нейното съдържание", увери Сотир Цацаров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама