България е готова с план за антитерористични мерки

16:22, 11 дек 15 / Политика 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Рефомите в системата на МВР, сигурността, бежанската криза и антитерористичните мерки като приоритети пред силовото министерство представи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в рамките на форума „Общините през следващия програмен период 2014-2020 г.“

Пред представители на местните власти Бъчварова подчерта усилията, които министерството полага във връзка с антитерористичните заплахи и необходимостта от съвместни действия за превенция на опасността. Пред пълната зала силовият министър призова за общи действия в борбата с тероризма, но голяма част от присъстващите, дошли в София за срещата, не обърнаха почти никакво внимание. Част от тях излязоха от залата, докато други просто си говореха.

„Нашата политика е да създадем превантивни условия и алгоритъм за реакция в тези истуации. Готови сме с план за дейностите при терористична заплаха. Трябва да се създаде координация между всички местни власти и органите на МВР. Ръководители на този щаб смятаме, че трябва да са областните управители“, обясни силовият министър.

Бъчварова призова и за общи усилия по отношение на бежанската криза, като подчерта, че България е сред държавите, които овладяват проблема успешно. Според нея това се дължи на организацията на МВР на няколко нива.

„ Справяме се, от една страна, заради охраната на границата. Регистрираме влизащите в страната, което позволява всичко да продължи по регулярните процеси. Имаме спадащ бежански натиск, има и дни, в които никой не преминава границата. Най-важното е тази работа да продължи и да се задържат тези, които се опитват да влязат нелегално, защото те са повече от легалните. Успоредно с това не трябва да се налагат негативни нагласи – веднъж от хуманни причини и от факта, че трябва да живеем с тях", каза още Бъчварова.

Тя добави, че Министерството на вътрешните работи разработва политики за интеграцията на мигрантите, които решат да останат в страната ни, но не даде повече подробности.

Предстоящите реформи в сектора на МВР са неизбежни, като приоритет № 1 на силовото министерство е борбата с битовата престъпност, подчерта Румяна Бъчварова. Най-големият проблем по думите на вътрешния министър е, че никой не работи за превенция на престъпленията.

„Работим в няколко посоки. Първата и най-важна е изграждането на системите за видеонаблюдение. Моят апел към вас е, след като няма отделно финансиране, да планирате средства за изграждането на тези системи. Амбицията ни е те да бъдат свързани централно, за да имаме обща картина за цялата страна.

Добра практика от други държави е партньорството с частните охранителни фирми, които имат такива системи. Предстои в МВР да изградим държавно предприятие за услуги. Там ще бъдат изнесени и екипите“, обясни Бъчварова. Не на последно място тя подчерта борбата с пътните произшествия.

„Оказва се, че най-големият брой катастрофи се случват в малките населени места и околностите. Контролът на място, особено по отношение употребата на алкохол, трябва да бъде задължение на местните органи“, подчерта вътрешният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама