Цветя и бой в украинския парламент (видео)

16:36, 11 дек 15 / Свят 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Украиниският парламент за кратко се превърна в бойно поле по време на пленарното си заседание, на което премиерът Арсений Яценюк представи пред депутатите годишен отчет за работата на кабинета си, предават Франс прес и Ройтерс

По време на отчета на министър-председателя към него се приближи Олех Барна, депутат от парламентарна група на партията на президента Петро Порошенко. Приближавайки се до премиера, депутатът му връчи букет с рози. След това се опита със сила да го избута от парламентарната трибуна, като обгърна кръста му с ръце и го повдигна от земята.

Яценюк, стараейки се да запази спокойствие, се вкопчи в трибуната и тогава на помощ му се притекоха депутати от неговата партия. Последва блъсканица с народни представители от пропрезидентската партия, от която е Барна. Сред кратка схватка, в която никой не пострада, обстановката се успокои и тогава Яценюк припомни на депутатите, че парламентът не е цирк, нито шоу.

„Това е срам за нашата държава“, обяви депутатката от неговата партия Виктория Сиумар.

Председателят на парламентарната група, от която е Барна, Юрий Луценко, поднесе извиненията си за инцидента и каза, че колегата, който го е предизвикал, ще бъде наказан за този недопустим акт.

Подобни схватки далеч не са рядкост в украинския парламент. Днешната "битка" обаче извади наяве разногласията в управляващата прозападна коалиция, която е съставена от четири партии. Сред тях са "Блокът на Петро Порошенко" и Народният фронт на Яценюк. Тези партии трудно се разбират помежду си в момент, когато Киев продължава конфронтацията с проруските сепаратисти в източната част на страната и Украйна е затънала в дълбока икономическа криза.

Видео от скандала може да видите тук!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама