53 жертви на домашно насилие от Разградско са получили подкрепа от експерти по проект

16:50, 11 дек 15 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
53 жертви на домашно насилие и 15 извършители от Разградско са получили подкрепа

от експерти по проект "За силата на закона и гласа на жертвите на домашно насилие". Това отчете на заключителна пресконференция екипът по проекта, който се изпълнява от Центъра на НПО в Разград. На събитието присъстваха представители на съда, прокуратурата, полицията, социалните служби, представители на РИОна МОН и др.

Проектът стартира в средата на месец февруари с финасовата подкрепа на Министерството на правосъдието. Ръководителят на проекта Георги Милков отбеляза, че проектната инициатива надгражда постигнатите успехи в дейността на Консултативния център по проблемите на домашното насилие. Той посочи, че е подобрен механизмът за работа с магистрати и жертви на домашно насилие, с цел повишаване ефективността на Закона за защита от домашно насилие и неговото активно прилагане в съдебните зали. Изготвен е Доклад, в който са отразени житейски истории и трудности.

За периода от началото на проекта до момента са регистрирани общо 53 жертви на домашно насилие, от които трима са мъже, отчете Диляна Георгиева. Тя посочи, че е оказана специализирана подкрепа за 15 извършители на домашно насилие, които са насочени от Районен съд или заявили се доброволно. В рамките на проекта са проведени и пет мобилни екипа в седемте общини на областта.

Георгиева заяви, че практиката на Консултативния център по домашното насилие показва, че е незначителен процентът на жертвите, които злоупотребяват или спекулират с проблемите вкъщи. За десетте месеца се наблюдава висок ръст на регистрираните случаи в общините Разград и Цар Калоян.  Показателно е, че жертви на домашно насилие и от малките населени места търсят експертно консултиране в Консултативния център, отчете екипът по проекта.  Сред докладваните случаи се наблюдават се наблюдават различни видове посегателства, като най-често сред които е  физическото насилие, а жертвите споделят, че основният проблем е ревност, алкохол или имотни облаги.

Успешно разрешените случаи на домашно насилие в рамките на проекта са повече от 85 на сто. За периода февруари-декември са заведени 10 съдебни дела, осем от които са приключили с ограничителни мерки. Едно от делата е в процес на разглеждане от Районния съд в Разград, а по едно от тях молбата е отхвърлена, тъй като се установил продължителен контакт между жертвата и извършителя, дори и след издаването на заповед за незабавна защита.

Консултативният център в Разград продължава да прилага възстановителни програми за жертвите и специализирани програми за извършители на насилие, като специалистите оказват безплатна подкрепа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама