Бургаският окръжен съд измени мярката за неотклонение на каналджия от Царево

16:54, 11 дек 15 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжният съд  в Бургас измени наложена мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо Кирил Георгиев в „парична гаранция” в размер на 5 000 лева, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата. Срещу Георгиев е повдигнато обвинение за това, че на 3 декември тази година, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнал, чрез осигуряване на транспорт осем чужди граждани, незаконно преминали границата, да се придвижат от граничната зона към вътрешността на страната. Това е станало в град Царево, на около 200 метра от разклон за “Пречиствателна станция на отпадъчни води”.

 Обвиняемият е бил задържан от полицейските органи на РУ на МВР – Царево, след като те са преследвали управлявания от него лек автомобил, тъй като първоначално Георгиев не се е подчинил на подадения от полицейските служители сигнал със „Стоп палка“ да спре за проверка.

На 5 декември  Районният съд в Царево е определил на обвиняемия първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража”. Георгиев обжалва това определение на съда с искане да бъде изменена постановената му мярка за процесуална принуда в по-лека.

Защитникът на Кирил Георгиев помоли съда да отмени определението на Районен съд  - Царево като неправилно и да наложи спрямо него мярка за неотклонение „домашен арест” или „подписка”. Адвокатът посочи, че при определянето на мярката първоинстанционният съд не е съобразил процесуалното поведение на неговия подзащитен и направените от него самопризнания, като в този насока той е съдействал на разследващите органи за разкриване на обективната истина и няма намерение да осуети наказателното производство. Отделна от това по делото липсват данни, които да водят до извода, че Георгиев може да се укрие или да извърши престъпление, ако бъде с по-лека мярка за процесуална принуда. Той посочи, че клиентът му е трудово ангажиран и с добро име сред колегите си.

Представителят на Окръжна прокуратура - Бургас уважи направеното искане и посочи въззивната жалба за основателна.

Бургаският окръжен съд определи на обвиняемия парична гаранция в размер на 5 000 лева. Въззивният съд намери, че с оглед на установената фактическа обстановка в хода на проведеното разследване, първоинстанционният съд правилно е преценил, че са налице достатъчно доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият Георгиев е извършил престъплението, за което е привлечен, но не споделя извода за наличието на реална опасност той да се укрие или извърши престъпление.

По делото са налице данни за постоянен адрес на местоживеене на Кирил Георгиев. Видно от приложената справка за съдимост той не е осъждан, тъй като е реабилитиран по право и последиците на осъждането му са заличени. По делото няма данни за висящи съдебни или досъдебни наказателни производства. Обвиняемият е пенсионер и към момента работи като  таксиметров шофьор.

Определението, с което Бургаският окръжен съд потвърди наложената на Георгиев мярка за неотклонение задържане под стража, е окончателно. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама