Путин нареди да сe действа максимално твърдо в Сирия и обеща подкрепа на Свободната сирийска армия

16:55, 11 дек 15 / Свят 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Заповядвам да се действа максимално твърдо в Сирия. Всички цели, които застрашават руската групировка или сухопътната ни инфраструктура, трябва да се унищожават незабавно“, подчерта президентът на Русия по време на разширеното заседание на колегията на министерството на отбраната в Москва, предаде ТАСС.

„Там сме не заради геополитически интереси, от желание да потренираме или пък да изпробваме нови оръжейни системи, а да защитим Руската федерация“, каза още той.

Путин предупреди също за евентуални провокации срещу руските войски в региона, като визира сваления руски самолет в края на ноември, съобщи ТАСС.

"Взехме допълнителни мерки за да гарантираме сигурността на руските военнослужещи и авиобаза (в Сирия - бел.ред). Тя е подсилена с нови самолети и средства за противовъздушна отбрана", каза Путин.

„Хора от различни етноси, живеещи в Русия, също участват в акции на терористите, които планират настъпление "в нови региони". Федералната служба за сигурност междувременно разбива в Русия все нови "маскирани клетки на различни терористични организации, включително на прословутата ИДИЛ", предаде ТАСС.

Руският президент призова също въоръжените сили на страната да си сътрудничат в Сирия с държави, заинтересовани от премахването на терористи.

"Важно е да развиваме сътрудничество с всички държави, реално заинтересовани да бъдат ликвидирани терористите", посочи той и нареди съвместни действия с израелския щаб на военновъздушните сили и водените от САЩ коалиционни сили.

Путин заяви още, че Русия подкрепя опозиционната Свободна сирийска армия, като й осигурява въздушна подкрепа, оръжия и амуниция в съвместни операции с редовните сирийски войски срещу джихадистите на „Ислямска държава“, предаде Ройтерс. В началото на руската военна операция в Сирия, Москва не признаваше съществуването на Свободната сирийска армия.

"Действията на нашата авиация насърчава съвместните усилия на правителствени сили и на Свободната сирийска армия. В момента нейни части, които надхвърлят 5 хиляди души, както и редовни войски, провеждат операции срещу терористите в провинциите Хомс, Хама, Алепо и Рака. В допълнение, ние ги подкрепяме от въздуха, както и сирийската армия, оказваме помощ с оръжия, боеприпаси и материални ресурси", каза руският президент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама