Калфин: Закон за социалните услуги ще има до средата на 2016 г.

17:43, 11 дек 15 / Политика 25 934 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предстоящите промени в Закона за социалните услуги ще разграничат понятията „социално подпомагане“ и „социални услуги“, а новият проект на Закона ще бъде готов в средата на 2016 г. Това обясни социалният министър Ивайло Калфин по време на дискусионния форум „Общините през програмен период 2014-2020", предаде репортер на София Topnovini.bg.

Пред представители на местните власти Калфин подчерта, че голяма част от социалните услуги се предоставят от общините, което според министъра е добра практика, която трябва да продължи.

„Амбицията ни е цялата материя за социалните услуги е да бъде събрана в един закон. Идеята ни е да направим една карта за социалните услуги, която да дава по-добра картинка на това къде са най-големите нужди и къде се предоставят услугите, така че разпределението на ресурсите да се насочва към най-необходимите потребности", каза още Калфин.

Той обясни, че основната идея на промените в Закона е социалните услуги да се интегрират, вместо да се предоставят по отделно.

„Ще въведем механизъм за оценка на ефективност и ефикасност. Ще търсим и по-добра равнопоставеност при доставчиците на различните видове услуги, както и по-добри механизми за управление на услугите, които да облекчат общините", каза социалният министър.

Калфин коментира и амбицията на социалното министерство да усвои 100% от евросредствата по ОП „Човешки ресурси“, като определи програмата като най-добре работещата оперативна европейска програма. Той обяви и как ще бъдат разпределени средствата по програмата за новия програмен период.

„2,136 млрд. лв. са средствата за целия период на програмата от 2014 до 2020 година. 1,3 млрд. лв. отиват за пазара на труда и около 660 милиона в програмите за социално включване. Общините, както и до сега ще могат да участват и двата типа програми. Към момента вече има отворени общо 16 процедури, които са по програмата, сключени са договори за 580 милиона лева“, каза социалният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама