Маршът на свободните! - за реформа и оставки (снимки) (обновена)

18:44, 11 дек 15 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 50 -на души се събраха пред парламента на протест, озаглавен „Маршът на свободните! За независимо правосъдие!“, предаде репортер на София Topnovini.bg

Полицейското присъствие беше необичайно многобройно, а 10-на минути след началото на акцията, и то в час пик, полицията спря движението по бул. „Цал Освободител“.

Протестиращите, които към 18:45 ч. вече са над 200, се отправиха към Съдебната палата по булеварда, като скандират "Оставка!". 

Преминавайки покрай сградата на Министреството на здравеопазването те призоваха здравния министър Петър Москов да си подаде оставката, за да бъде съпричастен със своя колега Христо Иванов, който подаде оставка заради конституционните промени.

Множеството припомни на Москов, че той е и заместник-председател на ДСБ и като такъв е длъжен да последва своя лидер Радан Кънев. В сряда Кънев се разграничи от управлението в лично качество. 

Движението по бул. "Витоша" е спряно. 

Шествието стигна до Съдебна палата в 19:15ч., вече наброява над 500 души и беше посрещнато от събралите се граждани и съдии с аплодисменти. Там те скандират "Оставка! и "Реформа!".

Акцията пред съдебната палата продължава изчитане на речта на председателя на ВКС Лозан Панов от по-рано днес, която взриви социалните мрежи. 

Поредният протест заради провалена съдебна реформа се събира днес. Исканията им са:

1. Независимост на съда от политическите власти и прокуратурата. 

2. Отчетност и децентрализация на прокуратурата.  3. Разследване на аферата „Двете каки” от независима комисия, включваща и членове избрани от Европейския парламент.  4. Освобождаване на главния прокурор Сотир Цацаров поради уронването на престижа на съдебната власт с множество скандали и изказвания.  5. Заместник-главен прокурор за борба с корупцията независим от главния прокурор – по „румънски модел”.  6. Оставка на министър-председателя Бойко Борисов поради тежки зависимости.  7. Оставка на Висшия съдебен съвет поради невъзможност да се справи с вътрешните зависимости и афери и да защити авторитета на съдебната власт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама