Съдии излязоха на протестно събрание (обновена)

19:10, 11 дек 15 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 30 съдии, начело с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, се събраха пред Съдебната палата, за да заявят категоричната си защита за съдебната реформа. Магистратите се включиха за първи път в гражданското недоволство от ревизираните конституционни промени и оставката на правосъдния министър Христо Иванов.

Магистратите се събраха след работното си време, тъй като нямат право да протестират. По тази причина демонстрацията беше обявена като „среща с обществото“. Съдиите бяха се облечени с черни тоги, защото по думите им този жест символизира подкрепа на утвърждаването на държавността, чийто ценности не бива да се поставят под съмнение.

„Искаме да кажем на българските граждани, че съдийте искат да има реформа, защото сме убедени, че благодентстващата държава не може да съществува, без да има стабилен и независим съд. Справедливостта във всяко демократично общество зависи от това. Облечени сме с тогите си, защото този символен жест е в подкрепа на утвърждаването на държавността, чийто ценности не бива да се поставят под съмнение. Ние ще ги браним докрай. Хубаво е гражданите да знаят това и да ни помогнат“, заяви Весислава Иванова от Съюза на съдийте в България.

Магистратите бяха посрещнати от стотици граждани с аплодисменти и скандиране „Горди сте“, „Достойни сте“.

„От 1989 г. все се надяваме тая България да тръгне нанякъде, защото с тия афери и хитрости между партийте вече е непоносимо. Не може миналата година да са 180 души в подкрепа, а тая година да са 25. Това значи, че някой е мислил по един начин тогава, а сега някой му е казал да мисли по друг начин“, коментира пред София topnovini.bg Венцислава Станоева.

„В последния момент обаче, изненадващо, за да няма време за реакция и общественото мнение да бъде подготвено“, включи се в разговора Петя Георгиева, която беше дошла да подкрепи протеста заедно с Венцислава Станоева.

„Аз идвам тук, защото моята представа за порядъчност е човек да държи на думата си, особено когато е с подпис. Аз наблюдавах заседанието, в което стана целият обрат и министъра си подаде оставката, аз не бях изненадана. През целия си живот убеждавам хората да не се разочароват и отказват. За първи път самата аз също съм разочарована“, допълни Петя Георгиева.

Към протеста на магистратите се присъедини и поредният протест в защита на Христо Иванов.  Вместо да продължат към Орлов мост, протестиращите се отправиха към Съдебната палата. Те носеха плакати с надписи "Граждани срещу мафията" и "Съдебна реформа сега" и скандираха "Мафия" и "Оставка".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама