Цветан Цветанов: Не сме зависими от главния прокурор (обновена)

21:16, 11 дек 15 / Политика 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Ние се съобразяваме с всяка една институция и всяко разумно кадрово предложение. Аз не мога да разбера днес кой е добрият в съдебната система – главният прокурор или председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов? Не от главния прокурор сме зависими в парламента. Не сме зависими и от председателя на ВКС“. Това заяви в предаването „Панорама“ бившият вътрешен министър и зам.-председател на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той се опита да обясни причините, поради които от ГЕРБ се отметнаха от подкрепата си за „историческия компромис“, който предвиждаше независимостта на съдиите да бъде гарантирана чрез намаляването на политическата квота в тяхната колегия във ВСС, а за прокурорско-следователската се предвиждаше лека доминация на парламентарната квота, за да се въведе минимална демократична отчетност върху главния прокурор.

Този вариант обаче беше отхвърлен на второ четене в пленарната зала в сряда. Това бе и причината правосъдният министър Христо Иванов да хвърли оставка, а съпредседателят на ДСБ Радан Кънев да заяви, че оттегля подкрепата си за ГЕРБ.

„Това, което е важно да се знае, че за започнатите реформи също постигнахме политически консенсус – 184 гласа. Още при събирането на подписите доста парламентарни групи изразиха резерви, но в духа на политическия консенсус казаха, че ще подкрепят промените в Конституцията. Ние залагаме на практичността и искаме когато се взимат решения в парламента, те да бъдат възприемани от всички политически сили“, заяви Цветанов. Той отново изтъкна, че партията на Бойко Борисов не е замесена в политически сценарий, но също така не се противопоставя. „От това противопоставяне не можеш да черпиш политически дивидент“, каза Цветанов.

Той заяви, че делата, които се водят срещу него за престъпления по служба нямат нищо общо с позицията му за конституционните промени.

„Когато влизаш в политиката, трябва да си подготвен. Аз може би не бях и бях по-емоционален. Аз минаги съм казвал, че в правова държава всеки има право на мнение и когато има върховенство на закона, няма как да бъде осъден невинен човек. Това не ми е повлияло на мнението и позицията. Аз не завися от прокуратурата и затова казвам, че подкрепяме всяка разумна промяна“, добави Цветан Цветанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама