Радан Кънев: Очаквам Петър Москов да се оттегли от управлението (обновена)

21:33, 11 дек 15 / Политика 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Аз очаквам Петър Москов да се оттегли от управлението, но това не зависи от един човек“. Това заяви в студиото на БНТ съпредседателят на ДСБ Радан Кънев.

След като в сряда всички партии в парламента, включително и ГЕРБ бламираха съдебната реформа и гласуваха конституционни промени, утвърждаваща "върховенство на главния прокурор", съпредседателят на ДСБ Радан Кънев обяви, че излиза в опозиция и оттегля подкрепата си към ГЕРБ. В предаването „Панорама“ Кънев заяви, че очаква оттеглянето и на здравния министър Петър Москов.

„Аз какво ще призова е напълно ясно, а какво ще реши ръководството на ДСБ е въпрос, който предстои да се реши“, лаконично каза Кънев.

Не толкова пестелив в думите си беше депутатът относно решението на ГЕРБ да оттегли подкрепата си за „историческия компомис“ за промените в Конституцията и съдебната реформа.

„Аз видях един много категоричен избор, който направи премиерът Бойко Борисов и партията му ГЕРБ. ГЕРБ се появи като мощна политическа сила. Заедно с ГЕРБ дойдохме на власт с общи цели – да отстраним участниците в кабинета „Орешарски“ и да направим една тежка реформа, да се преборим с прогнилите български институции. Нашият залог, нашият компромис беше, че ще се проведе тежка съдебна реформа и бяхме с ясната нагласа, че „дясното“ в България ще донесе справедливост на българските граждани“, припомни Радан Кънев.

Той се върна година назад, към двете най-знакови събития за България в последно време - избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС и фалита на КТБ.

Разпадът на институциите доведе до тези две знакови събития в България само за една година. Първото беше изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Година по-късно с активното участие на същите хора се случи фалитът на КТБ – нещо, за което непрекъснато се предупреждаваше. Всички знаехме и кой е виновен, и кой си затваря очите, и кой опъва чадъра“, заяви Радан Кънев. Той отговори и на въпроса на водещия кои са основните му политически противници, с които ще се „бие“.

„Хората, които аз виждам като противници са хората, които свалиха ГЕРБ от власт, които се заканваха да ги унищожат, избирайки Пеевски за председател на ДАНС, а в момента срещу ДСБ и президента. Изведнъж ГЕРБ за тях станаха добри“, каза Радан Кънев.

Кънев напомни, че оттеглянето на подкрепата му към ГЕРБ е негово персонално решение и не изразява позицията на Реформаторския блок. Решението кои министри от реформаторите ще останат в кабинета на Борисов ще бъде взето от политическото ръководство на блока най-късно във вторник, добави Радан Кънев.

По време на разговора в студиото присъстваха и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и депутатът от левицата Чавдар Георгиев. Цветанов реагира на коментарите на Радан Кънев относно работата в коалиция с ГЕРБ като заяви, че "това, което казва Кънев донякъде се разминава с неговото поведение". Според Цветанов Радан Кънев говорел за колективни решение, въпреки че е заявил, че оттеглянето на подкрепата е негово персонално решение. Цветанов дори добави: "Готови сме да преразгледаме това негово емоционално решение" - изказане, което остана без коментар и от водещия, и от другите гости в студиото.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама