Московският класически балет сътвори феерия от красота с "Лешникотрошачката" в Пловдив

22:43, 11 дек 15 / Култура 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Приказният спектакъл "Лешникотрошачката" в изпълнение на звездната трупа на Московския класически балет събра в петъчната вечер хиляди зрители в пловдивската зала "Колодрума".

Световноизвестните артисти от Държавния академичен театър за класически балет пресъздадоха с изключителен професионализъм вълшебната приказка по музика на П. И. Чайковски.

Оригиналната и стилна хореография, дело на Василий Вайнонен, Наталия Касаткина и Владимир Василиев, красивите костюми и майсторските изпълнения на артистите на сцената спечелиха заслужените аплодисменти на публиката.

За съжаление, заради особеностите на залата, която не е най-подходящото място за истински балетен спектакъл, част от зрителите нямаха достатъчно добра видимост към сцената. Ясно е, че въпреки построяването на "Колодрума", проблемът с липсата на голяма зала за културни събития в Града под тепетата не е решен. Въпреки това феерията на танца и гениалната музика на Чайковски превърнаха представлението в истински празник на красотата.

Балетната трупа на Държавния академичен театър за класически балет е сформирана през 1966 г. и оттогава е гастролирала в над 200 театъра в повече от 30 страни на пет континента, под художественото ръководство през годините на Игор Моисеев, Владимир Васильов и балетмайстора Наталия Касаткина.

В репертоара на трупата са всичките балети на П. И.Чайковски, "Пепеляшка" и "Ромео и Жулиета" на С. Прокофиев, "Дон Кихот" на Л. Минкус, "Жизел" на А.Адам, "Пролетно тайнство", "Целувката на феята" и "Жар птица" на И. Стравински, "Чудния мандарин" на Б. Барток, "Спартак" на А. Хачатурян, "Сътворението на света" и "Пушкин" на А. Петров - общо около 30 балета, класически и съвременни, в различни стилове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама