Standard&Poor's: Финансовият сектор в България още е изложен пред големи предизвикателства

23:27, 11 дек 15 25 704 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Финансовият сектор в България продължава да бъде изложен пред големи предизвикателства, въпреки усилията за намаляване на риска. Това сочи оценката на кредитния рейтинг на страната ни според рейтинговата агенция Standard&Poor's.

От агенцията потвърдиха дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BB+/B' със стабилна перспектива, съобщиха от Министерството на финансите. Оценката на кредитния рейтинг на България е подкрепена от ниския правителствен дълг и от умерената външна задлъжнялост. Като негативни фактори от агенцията посочват ниското равнище на дохода на глава от населението у нас и слабата институционална среда.

От агенцията са отчели също икономическия ръст от 3% за 2015 г. и работата на правителството за усвояването на евросредствата. Очакванията за следващите три години обаче са растежът в икономиката ни да е по-нисък.

Дефицитът в държавния бюджет за 2015 г. ще се намали до 2.8%, като през 2018 г. ще достигне 2%, прогнозира агенцията.

Разбира се Standard&Poor's представят и условията за повишаването на кредитния рейтинг на България. Едно от тях правителството да дефинира точно проблемите в управлението, което ще спомогне за икономическия растеж на страната. Това пък ще върне част от чуждестранните инвеститори, които се оттеглиха от българския пазар с настъпването на икономическата криза.

Негативно за кредитния рейтинг ако финансовата система на страната се окаже пред необходимост от значителна финансова подкрепа или в ситуация на изходящи финансови средства, посочва Standard&Poor's.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама