Московският балет представя „Пепеляшка” в Стара Загора

07:20, 15 дек 15 / Култура 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Академичния държавен московски балет ще представи днес в Стара Загора спектакъла „Пепеляшка” по музика на Сергей Прокофиев. Спектъкълът, билетите за когото отдавна свършиха, започва в 19.00 часа на сцената на Държавна опера.

Едноименната приказка на Шарл Перо е пресъздадена по уникален начин от Наталия Касаткина и Владимир Васильов – тяхно е либретото, хореографията и постановката. Преди 38 години те създават и продължават да  ръководят единствения в Москва „Авторски балетен театър”.  Тяхното мото е „Всичко е допустимо, освен скуката!”.

„Пепеляшка” е един от най-добрите примери за това. Тя е едно от най-любимите произведения на самия Прокофиев. „Основното, което ми се искаше да предам чрез музиката си, беше любовта, зараждането и разцвета на чувствата, препятствията по  пътя, осъществяването на  мечтата. Написах „Пепеляшка” /1945 год./  в традициите на стария класически балет”, казва Прокофиев.

Премиерата на „Пепеляшка”  в Държавния академичен театър за класически балет е през март 1993 г. Народните артисти Касаткина и Васильов, както във всички свои постановки, преди всичко се опират на музиката. Именно музиката им диктува образността на спектакъла и особеностите на хореографията. Но дори и в традиционната форма те успяват да разкажат своята неповторима история.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама