Съдът в Добрич свали запрещенията на трима души с интелектуални затруднения

09:03, 15 дек 15 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фондация „Св. Николай Чудотворец “, член на БАЛИЗ,  организира днес от 11 часа събитие „Нашият нов живот“. То е част от проектите  „Подкрепено вземане на решение“ , „Имаш право да решаваш“ и „Аз мога“ на фондацията, финансирани от БАЛИЗ (Българска Асоциация за хора с интелектуални затруднения) и  „Bonté, charité, compassion“ (Франция). Бенефициенти по трите проекта са общо 23 младежи с интелектуални затруднения. Проектите имат за цел да се въведе практика на подкрепено вземане на решение за лица с интелектуални затруднения и да се гарантира възможността те да упражняват своята дееспособност, както и  да развият умения като самозастъпници.

От фондацията посочват, че през миналата година в Добрич бяха свалени запрещенията на трима души с интелектуални затруднения. Тези дела бяха прецедент в българската съдебна система, тъй като подобни дела, никога не бяха завършвали с подобен резултат, което от фондацията определят като забележителен пробив.

На събитието днес не само ще бъде представена дейността на фондацията, но и ще бъде изказана благодарност на всички участници в процеса, които  направиха чудото възможно. Поканени са представители на  Община Добрич, Община Крушари, Община Добричка, Областна администрация, Окръжен съд, Окръжна прокуратура, лекари от ЦПЗ  „Д-р Петър Станчев“, РДСП, ДСП, юристи, ръководители на социални услуги.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама