От полицията приканват за внимание при боравене с фойерверки

09:50, 15 дек 15 25 234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десет са обектите на територията на ОДМВР- Шумен, които имат разрешително за търговия с пиротехнически изделия, съобщават от полицията.

Проверките в тези обекти от служители на КОС към областната дирекция са регулярни през цялата година. Пиротехническите изделия могат да се продават само в магазини, на които е издадено разрешение за търговия с тях.

Предстоящите коледни и новогодишни празници са поводът на пазара да се предлагат все по-разнообразни и различни пиротехнически изделия . Тяхната употреба се възприема като предпоставка за създаване на добро настроение, но понякога постиганият ефект за съжаление е противоположен. От неправилната употреба на фойерверки и други увеселителни пиротехнически средства най-често потърпевши са малолетните и непълнолетните.

През 2014 година няма регистрирани кражби на огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия и взривни материали.  135 са извършените проверки на територията на областната дирекция в обектите за производство и съхранение на взривни материали  и пиротехнически изделия  за съответствие на наличните количества с  отчетните документи . Нарушения не са констатирани. За периода 01.01.2014 г. до 31.12.2014 г.  са извършени 19 пиротехнически илюминации, на които е присъствал  полицейски служител. Спазени са мерките за безопасност и не са допуснати отклонения на взривни материали. Няма констатирани нарушения.

От полицията уточняват, че употребата на фойерверки, бомбички, ракети и други е забранена в превозните средства, в близост до лесно запалими материали, както и в районите на учебни, детски, болнични заведения , молитвени домове, храмове и манастири

Забранена е търговията с видимо повредени пиротехнически изделия или в разкъсана най-малка стандартна производствена опаковка.

Най-масово е разпространена продажбата и употребата на фойерверки в три категории, в зависимост степента им на опасност.

В категория 1 са фойерверки, при използването на които съществува много ниска степен на опасност и които могат да се употребяват в жилищни сгради.

2-ра категория са фойерверки, при използването на които съществува ниска степен на опасност и които са предназначени за употреба на открито в обособени пространства - това са т. нар. “пиратки”.

Категория 3-фойерверки, при използването на които съществува средно голяма степен на опасност и са предназначени за употреба в обширни открити пространства - пиробатерии, ракети и др.

Забранена е продажбата на пиротехнически изделия от категория 1 на лица под 12 години, от категория 2- на лица под 16 год. и от категория 3-на лица под 18 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама