Кметът на Пловдив откри конференция за изменението в климата

11:40, 15 дек 15 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Конференция на Националния доверителен екофонд (НДЕФ) на тема "Изменението в климата - от познание към поведение" откри днес кметът на Пловдив Иван Тотев.

На форума присъстваха зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, Силке Кархер - директор в германското министерство на околната среда, Ирена Георгиева - председател на УС на НДЕФ, експерти от България и Германия по образователни програми за климатичните промени, представители на учебните заведения - участници в проекта, неправителствени организации, социолози, психолози, журналисти.

Проектът се осъществява с подкрепата на Федералното министерство на околната среда, опазването на природата, строителството и ядрената безопасност на Република Германия.

"За нас е важно да продължим работата с децата в семействата, в училищата и детските градини, в университетите. За да се променя поведението и отговорността на всеки един от нас", подчерта в словото си кметът Иван Тотев.

"Нашите деца отправят послания към нас, възрастните - политици, преподаватели, и ние трябва да ги разберем и да действаме отговорно всеки в своята професия", каза в приветствието си зам.-министър Николова. Тя припомни, че конференцията в Пловдив се провежда дни след международната среща на върха в Париж, където в рамките на една седмица целият свят говори за климата и за проблемите, пред които е изправено човечеството.

"Изключително важен е фактът, че 195 държави постигнаха споразумение и поставиха пред себе си конкретни ангажименти за ограничаване на климатичните промени, за работа и действие на национално ниво, с които да се постигне по-добър живот за цялата планета", каза още Николова. По думите й е особено важно, че европейските държави изпълняват своите цели за намаляване с 20% на емисиите на парникови газове, подобряване с 20% на енергийната ефективност и осигуряване на поне 20% източници за производство на енергия от възобновяем тип.

В препълнената зала "Арх. Йолов" в хотел "Тримонциум" бяха обсъдени подходите и моделите на бъдещи образователни програми за климата, насочени към деца и младежи. Отчетени бяха и резултати от проведените от НДЕФ обучителни семинари за учители от детски градини и училища в общините Ямбол, Бургас, Павел баня и Пловдив. Това са учебни заведения, с които НДЕФ има успешно реализирани проекти за подобряване на енергийната ефективност в рамките на Националната схема за зелени инвестиции, финансирана от Австрия чрезпродажба на предписани емисионни единици.

На конференцията бяха изложени и произведения на деца на тема климат и бяха наградени победителите в два конкурса - за проектно предложение и видео клип.

Печелившият екип в конкурса за проектно предложение на тема климат е: Мерве Ферад - координатор, Росица Касаветова - ментор, Мария Тодорова и Лидия Ярославова - членове на екипа, от СОУ "Дружба" - Пловдив. Тяхното проектно предложение е озаглавено "Замени дезодоранта, спаси Земята" и цели да информира младежите за вредните ефекти на аерозолите, като проведе работни ателиета, в които всеки ще има възможност да изработи свой екологичен продукт, заместител на традиционните дезодоранти.

В конкурса за видео клип на тема климат първата награда отиде при Ралица Венкова и Цветомир Ненов, а втората бе за Таня Димитрова и Цветан Иванов. Награда на зрителите чрез онлайн гласуване получи Николай Христов. Наградените клипове бяха излъчени по време на конференцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама