Бивш полицай отива на съд за изнудване и подкуп

12:12, 15 дек 15 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обвинителен акт срещу полицейски служител за разгласяване на служебна информация, получаване на подкуп чрез изнудване и държане на тютюн без бандерол внесе пловдивската Окръжна прокуратура.

Обвиняемият е бивш разузнавач в група "Криминална полиция" към РУ "Полиция" в Стамболийски. Срещу него са повдигнати обвинения за: разгласяване на сведения, забранени по Закона на МВР; получаване на подкуп, чрез изнудване, посредством използване на служебно положение и държане на акцизни стоки без бандерол - престъпления по чл. 360 и по чл. 302 във връзка с чл. 301 и във връзка с чл. 26 и по чл. 234 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Д.Ч. започнал работа в системата на МВР от началото на 1992 г., като бил полицай към сектор "Опазване на обществения ред" към РДВР - Пловдив, а от юли 2010 г. работел като разузнавач в полицията в Стамболийски. Тази длъжност заемал до прекратяване на служебното му правоотношение през 2015 г.

През юли и август 2014 г. обвиняемият нарушил забраната за предоставяне на информация на граждани не по установения ред, като съобщил и показал от служебния си компютър на собственик на ресторант в Пловдив снимков материал от полицейската база данни за лица, за които имал сведения, че извършват кражби на територията на Перущица и в Пловдив.

Вместо да отработи по установения ред сигнал за кражба, подаден от въпросния собственик на ресторант, обвиняемият го посъветвал, ако лицата посетят заведението, да внимава, като му предоставил възможност да ги снима с телефон и данни за имена, адреси и криминални прояви на хора, за които го уведомил, че биха могли да са евентуални извършители на кражбата. По този начин създал и предпоставки за евентуална саморазправа между пострадал и евентуални извършители на криминално деяние.

Освен това от 3 декември 2014 г. до 26 февруари 2015 г., при условията на продължавано престъпление, чрез изнудване и възползване от служебното си положение, обвиняемият на три пъти поискал и получил подкуп.

На 3 декември 2014 г. приел сумата от 400 лева в с. Ново село, обл. Пловдив, на 28 януари 2015 г. - 50 лева в Стамболийски, обл. Пловдив, и на 26 февруари 2015 г. - 2.4 кг. тютюн без бандерол - всички пари и вещи на обща стойност 906 лева, като за държането на тютюна му е повдигнато отделно обвинение.

По делото е било установено, че обвиняемият е поискал парите, за да прикрие престъпната дейност на семейство от Перущица, което се занимавало с продажба на цигари без бандерол. Д.Ч. им дал и разяснения как да бъдат скрити цигарите при внезапни проверки и как ще бъдат предупреждавани за тях.

Обвиняемият е задържан от служители на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР на 26 февруари 2015 г., малко след като в с. Йоаким Груево, обл. Пловдив, получил четири торби с нарязан тютюн без бандерол . В момента спрямо бившия полицай е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция".

Разпитан в хода на досъдебното производство, обвиняемият не се е признал за виновен.

Най-тежкото, предвидено от закона наказание за престъпленията, в които полицейският служител е обвинен, е от 3 до 10 години лишаване от свобода, глоба до 20 000 лева и лишаване от право да заема определена длъжност или да упражнява определена професия или дейност.

Предстои Окръжният съд в Пловдив да насрочи първо заседание по делото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама