Конституционният съд на Русия ще може да игнорира решенията на съда в Страсбург

12:21, 15 дек 15 / Свят 25 200 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, който позволява на Констотуционния съд да игнорира решенията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, предаде вестник РБК, цитиран от "Дневник".

Приемането на този закон означава, че по искане на президента, правителството или Конституционният съд може да реши дали да се прилагат решения на международните съдилища, включително ЕСПЧ. Съдът обясни, че решението може да не бъде изпълнено, в случай че това е в противоречие с разпоредбите на Конституцията на Русия.

„Конституцията не е обикновен закон – това е специален нормативен акт, който е на върха на нашата правна система“, обясни Сергей Маврин, съдия от Конституционния съд на Русия.

Законопроектът бе внесен в Държавната дума на 18 ноември и на 4 декември вече е бил одобрен на трето четене. На 9 декември е минал през Съвета на федерацията.

Коментирайки това решение, ръководителят на Конституционния съд Валери Зорки заяви в понеделник по време на среща с президента Путин, че Русия няма да се противопоставя на Европа. "Ако има проблем, ние ще го решаваме чрез диалог",добави той.

Русия често е критикувана от международната общност за нарушаване на правата на отделни групи като ЛГБТ общността, както и правата на несъгласните с политиките на Кремъл.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама