Съдът оправда Емилия Масларова (обновена)

12:29, 15 дек 15 / Политика 25 730 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийският градски съд (СГС) оправда по всички обвинения бившия министър на труда и социалната политика Емилия Масларова и останалите четирима подсъдими по делото за присвояване на повече от 11 милиона лева държавни пари, предназначени за ремонта на социален дом в Стара Загора. С решението на първоинстанционния Софийският градски съд приключи близо 6-годишната съдебна сага по делото.

Емилия Масларова беше обвинена в длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, за което законът предвижда от 10 до 20 години затвор.

Според прокуратурата от ноември 2007 г. до май 2009 г. тя е присвоила държавни пари, които са били за ремонта на Центъра за социално обслужване в Стара Загора, за който бяха платени 19 млн. лв., или 2700 лв./кв.м. Проверката на експертите сочи, че в ремонта на сградата са вложени едва 9 млн. лв.

Според прокуратурата присвояването е станало чрез заобикаляне на Закона за обществените поръчки, така че да бъде избрана определена фирма изпълнител, като умишлено поръчката е оставена без цена, за да може осъществяващият да определи колко ще струват услугите. Според обвинителната теза обществената поръчка е била предназначена само за предварително информирани фирми, а самата поръчка е обявена за кандидатстване в най-кратък срок.

Обвинението ще протестира решението на съда, обяви пред медиите прокурорът по делото Калин Софиянски.

„С цялото ми уважение към съда, тази присъда е неправилна и при всички положения ще я коментираме, ще я протестираме. Това, с което не съм съгласен със съда е, че дори поведението на подсъдимите да не осъществява признаците на това най-тежко престъпление, присъдата е, че поведението им не осъществява признаците на престъпление изобщо. Обвинението е посочило най-тежката правна квалификация, но решението на съда е, че той не признава и по-леки такива. Процесът на усвояване на предоставените държавни пари за строителство би могъл да бъде отнесен и към други престъпления, освен присвояване и документни измами“, обясни Софиянски.

Според него решението на съда е неправилно и поради факта, че обективната истина и доказателствата по делото са приети и от съда, и от прокуратурата, и от защитниците на обвиняемите. Софиянски обясни, че съдът просто не е изтълкувал тези факти като престъпление.

„Тези мои съображения почиват на това, че цялата истина по това дело е изяснена. Между защитниците на подсъдимите, съда и прокуратурата няма спор по въпроса дали това е истината. Всички факти са разкрити. Това означава, че при тези факти излиза, че само прокуратурата си мисли, че има престъпление, а то няма. С това не съм съгласен“, обясни Калин Софиянски.

Съдът отмени мерките на всички подсъдими от парични гаранции в подписка. Разходите по делото, които са в размер на 25 хил. лв., ще бъдат платени от държавата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама