Тайфунът „Мелор“ взе 3 жертви, остави хиляди филипинци без ток

13:14, 15 дек 15 / Свят 25 222 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-малко три жертви взе тайфунът "Мелор", който преминава през Филипините. Единият загинал  е починал от хипотермия, а другите двама са се удавили близо до малко рибарско село в северната част на остров Самар, съобщи представител на общината.

Близо 750 хиляди жители бяха евакуирани, след като природната стихия връхлетя източната част на Филипините, съобщава „Ройтерс“. Хората в районите, уязвими за наводнения и свлачища, се готвят за опустошителни ветрове, порои и вълни с височина до 4 метра. Преустановени са учебните занятия и полетите. Хиляди останаха без ток. Без електричество и комуникационни връзки са поне 7 филипински провинции. В зоните по и покрай пътя на тайфуна са отменени авиополетите, влаковото движение и училищните занятия

Националната метеорологична служба заяви, че тайфунът е съпътстван от ветрове със скорост 150 км/ч, като поривите достигат до 185 км/ч., и силни дъждове.

Тази сутрин бурята достигна остров Батаг, а по-късно се очаква да връхлети провинция Сорсогон.

Очаква се в следващите 24 часа „Мелор” да отслабне до тропическа буря и да престане да нанася поражения.

Средно около 20 тайфуна на година опустошават Филипините, която е една от най-уязвимите от климатичните промени държави, припомня "Ройтерс". Най-голяма е тяхната активност в края на годината.

През ноември 2013 година тайфунът „Хайян” нанесе огромни щети, а повече от 7 000 души загинаха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама