Възобновиха делото срещу Огнян Донев

13:43, 15 дек 15 / Политика 25 839 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичният апелативен съд отмени разпореждането на Софийски градски съд (СГС) от 30 октомври, с което съдебното производство по делото срещу Огнян Донев и Борис Борисов бе прекратено, а делото върнато на прокуратурата за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения.

Припомняме, че на 30 юли столичната градска прокуратурат внесе обвинителен акт срещу двамата за данъчни престъпления. Три месеца по- късно обаче СГС върна делото на прокурора. Решението им бе протестирано от прокуратурата пред Апелативен съд в София, който прие за основателни всички съображения на прокурора за липса на допуснати съществени процесуални нарушщения.

„Обвинението, така както е внесено е ясно и точно. Липсват съществени нарушения на процесуалните правила, които да налагат прекратяването на съдебното производство и връщането на делото на прокурора за тяхното отстраняване. Неправилно съдията – докладчик е отбелязал, че изброяването на множество факти и обстоятелства за различни физически и юридически лица се намират в логическа непоследователност и не били разбираеми и ясни, което е довело до съществено процесуално нарушение. Неоснователно е и изискването на съдията – докладчик да се посочи качеството на обвиняемия Огнян Донев, в което същият е извършвал твърдяните от обвинението блокови сделки за търговското дружество, както и на какво основание предвид наличието или не за негова представителна власт да извършва тези сделки, за да се установи още един елемент от обективна страна на престъплението“, пише в мотивите на Апелативния съд.

Огнян Донев е обвинен, че на 2 април 2007 г., в качеството си на изпълнителен директор на „ЕЛФАРМА“АД е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения на фирмата в особено големи размери - 62 779 725 лева. В годишната данъчна декларация той не декларирал увеличение на годишния финансов резултат в общ размер от 418 531 500 лева. Той спечелил парите с продажби на акции на дружеството, в което е изпълнителен директор и един от собствениците - „Софарма“ АД.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама