Книгата „Русе – илюстрован ретро гид" беше представена в библиотеката

13:56, 15 дек 15 / Култура 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ се състоя премиерата на книгата „Русе – илюстрован ретро гид" на инж. Румен Кузов, съобщиха от там. Това е ново, преработено и разширено издание, посветено на 70-годишнината на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Излизането му е част от афиша на юбилейните чествания на висшето училище, които продължиха през цялата 2015 г. По този повод новото издание започва с встъпителни думи от ректора на Русенския университет – чл. кор. проф. дтн инж. Христо Белоев.

Книгата бе представена от Валерия Йорданова, специалист в сектор „Местна история“ на Библиотеката. Луксозното двуезично издание представя стари пощенски картички, снимки, автографи и документи. В предговора на книгата, който е на четири езика, доц. д-р Васил Дойков сполучливо е нарекъл събраните пощенски картички „отворени прозорци към миналото”.

Ако някога картичките са били средство за комуникация, днес, подредени в краеведческия сборник на Румен Кузов, те са исторически свидетелства на отминали епохи, образци за проучване от изкуствоведите, интересни извори за етнологията и краезнанието.

Второто издание на книгата е допълнено с два нови раздела, посветени изцяло на Русенския университет. Публикувани са фотоси от първите години на Ректората, както и сегашните емблематични нови постройки в университетския кампус, сред които е Канев център, изграден през 2013 г. с дарение на българския филантроп и меценат Игнат Канев, роден в русенското село Горно Абланово.

Инж. Румен Кузов е добре познат в средите на изследователите на местната история. Роден през 1957 г., възпитаник на МГ „Баба Тонка“, след което учи машинно инженерство в Русенския университет. Има интереси в областта на краезнанието, дългогодишен изследовател и познавач на русенската история. Автор е на 13 книги с пощенски картички, снимки и други материали за Русенския регион. След представянето на книгата, инж. Кузов обяви, че дарява няколко луксозни издания от новия гид на Генералното консулство на Руската федерация в Русе и на няколко културни институции в града. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама