ЕК прие правила за по-ефективен обмен на финансова информация

14:10, 15 дек 15 / Свят 25 196 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия прие подробни правила за електронния формат, чрез който ще се осъществява автоматичен обмен на финансова информация между страните от ЕС. Промените се налагат, за да може размяната на иформация да бъде по-ефективно осъществена по отношение разкриването на банкова, застрахователна и професионална тайна.

Това е важна стъпка, с която ще се гарантира въвеждането на практическите разпоредби, необходими за влизането в сила на изменената Директирва за административното сътрудничество от началото на новата година, отблязват от ЕК. От 1 януари 2016 г. данъчните администрации ще започнат да обменят подробна информация за финансови доходи. Данните за наличностите по сметка, постъпленията от продажба на финансови активи и приходите от някои застрахователни продукти също се причисляват към тях.

Предвид съответствието на приетите правила със световния стандарт за обмен на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) данъчните органи на ЕС ще могат да използват единен формат за тази цел. Освен това държавите членки се ангажираха с предложение на Комисията да се подобри форматът през 2019 г., като се добавят допълнителни полета с данни, както и да се предвидят евентуални допълнителни корекции въз основа на натрупания от първоначалния обмен опит. Наскоро ОИСР също постигна споразумение през 2019 г. да подобри собствената си схема за обмен в съответствие с подхода на ЕС.

Службите на Комисията ще продължат да работят в тясно сътрудничество с държавите членки за изпълнението на директивата и с ОИСР за своевременното прилагане на установените подобрения. За да се поддържа единен световен стандарт, в случай че се налага допълнително подобрение на схемата по отношение на полетата с данни, то ще бъде обсъдено с ОИСР на ранен етап.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама